Национален парк Игуасу

20.08.2013
Национален парк Игуасу

Национален парк Игуасу (Iguazú National Park), на чиято площ са разположени уникалният водопад Игуасу, се намира на границата между Аржентина и Бразилия. Той заема площ от 55 хиляди хектара и е считан за едно от съвременните чудеса на света. Превърнал се е в едно от най-посещаваните от туристи места и в Бразилия, и в Аржентина, и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Националния парк е кръстен на своята най-голяма забележителност-водопадите Игуасу. Името е индианско и означава "голяма вода". Тъй като се намира на голямо разстояние от морския бряг до него испанските завоеватели стигат едва през 16 в. Силно впечатлени от гледката, която се разкрила пред тях, у тях се събудили религиозни чувства и те го нарекли Салто де Санта Мария, което в превод означава водопада на Дева Мария. Днес обаче това име е изместено от това на местните жители.

На територията на Аржентина национален парк се създава още през 1934 г., който през 1984 г. е обявен за световно наследство. От страна на Бразилия парк е създаден през 1939 г. и е включен в списъка на ЮНЕСКО през 1986 г.

Водопадите са само малка част от забележителностите в национален парк Игуасу. Той се явява най-големият субтропичен резерват в света, а водопадите са едни от най-големите в световен мащаб. Сред тропическите гори на парка живеят най-разнообразни животни и птици, голяма част от които са редки или застрашени от изчезване, като гигантския мравояд и гигантската видра.

Влагата и облаците пара, образувани от водопадите, са идеално място за развитието на богата растителност. Над главите си ще чуете крясъците на хиляди видове екзотични птици и ще доловите пърхането на крилата на красиви пеперуди.

На нивото на водопадите има специално изградени мостове, които позволяват да се разходите към потоците и да наблюдавате разлива на реката. Зелената тропическа растителност ще ви омае. По бреговете ще видите множество орхидеи в най-различни цветове, а зад тях малки бамбукови горички.

Игуасу

Можете да посетите парка и през нощта. От високата циментова кула, изградена за наблюдение, ще можете да се насладите на незабравимата гледка на езерото на водопада, което контрастира на зеленината на тропичната гора. Ще усетите аромата на мимозата, носен от ветреца.

Национален парк Игуасу се смята за едно от съвременните природни чудеса на света - там се намират 275 водопада. Освен тях сред основните атракции, които се предлагат в парка е рафтинг по реката, при който ще можете да минете под част от водопадите. Друг начин е да се качите на влакче, което ще Ви отведе до Рио Игуасу, откъдето започва маршрута по изградените за тази цел мостове.

Можете да посетите национален парк Игуасу по всяко време на годината, но през периода април-юни нивото на водата е най-високо и е възможно част от пътеките да са затворени. До парка можете да стигнете от двата основни града от двете страни на водопада - Пуерто Игуасу в Аржентина и Фос ду Игуасу в Бразилия. И от двете страни трябва да заплатите скромна входна такса.

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати