Рихтерсвелд

29.08.2013
Рихтерсвелд

Южна Африка е известна като държава на различни култури, традиции, езици и вероизповедания, която е благословена с прекрасна природа и земни богатства. Всичко това я превръща в уникална туристическа дестинация. Тук ще срещнете народи и племена, които са запазили с векове начина си на живот.

Има места, на които хората все още водят номадски живот и живеят в преносими къщи. Такова е и мястото Рихтерсвелд, което наскоро заради значимостта си беше включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Културният и природен пейзаж на Рихтерсвелт (Richtersveld Cultural and Botanical Landscape).

Територията, на която се разпростира Рихтерсвелд, обхваща около 160 000 хектара, на които могат да се видят несравними гледки. Сред пустинята се издигат хълмисти терени, разположени в северозападните части на страната. Значимостта на обекта обаче се крие не толкова във впечатляващата му природа, колкото в историческото му значение.

Тук в продължение на 2 хилядолетия африканското племе нама води почти номадски начин на живот и спазва традиции, предавани от поколение на поколение в продължение на векове. Поминъкът на тази южноафриканска племенна общност е основно отглеждането на кози. Хората живеят в ламаринени къщи със сламени покриви без електричество.

През 19 в. териториите на тази южноафриканска племенна общност са били отнети и едва през 2003 г. след съдебна битка са върнати. Конституционният съд в Йоханесбур обявява, че племето нама е било прокудено от земите си по силата на расистки закони. Освен че жителите си връщат териториите на Рихтерсвелд, те получават и правото върху диамантените мини в залива Александър, намиращ се на северозападното крайбрежие на страната.

Къщите на племето нама са преносими и са известни като харо ом. Пасторалния начин на живот, който води племето не е претърпял никакви драстични промени с течение на векове. Заради сезонните миграции към пасищата се запазва биологичното разнообразие в района, който се превръща в уникален пример за взаимодействие между хората и природата.

Рихтерсвелд е планинска пустиня, в която температурите са екстремни, а пейзажите изключително сухи. Днес племенната общност нама живее в трите малки села, намиращи се на границата на обявената от ЮНЕСКО зона. Растителността, която се среща тук се състои предимно от сукуленти, които заради миролюбивото поведение на нами вече са защитени.

Тук се намира и Национален парк Рихтерсвелд, който се управлява съвместно с племето нама, на което е позволено да пасе животните си в района. В тази сурова и непредсказуема земя водата е оскъдна и се появява предимно под формата на утринна мъгла. Това допринася мястото да се превърне в рай за забележителна гама от малки влечуги.

На територията на парка можете да видите южно африкански маймуни, леопард, каракал, дребна африканска антилопа и др. Разнообразието на птици също е голямо. Регистрирани са 650 растителни вида, като 150 от тях са използвани от племето нама за приготвяне на различни лекарства. Може би най-голямата особеност на парка е разнообразието от сукуленти, което заради характеристиките на климата, тук е необичайно.

Можете да посетите Рихтесвалд по всяко време на годината, но избягвайте лятото, тъй като температурите често достигат до 53 градуса по Целзий. Нощите през зимата могат да бъдат доста прохладни. Ако сте решили да посетите националния парк, имайте предвид, че шофиране през нощта не се допуска.

4
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини