Национален парк Исчигуаласто

11.09.2013
Национален парк Исчигуаласто

В Аржентина в непосредствено съседство са разположени два природни парка, които са обособени като защитена територия не толкова заради уникалната си природа или разнообразието на биологични видове, колкото заради невероятните находки, на които са попаднали учените, претърсвайки района.

Това са природните паркове Исчигуаласто и Талампая. По-интересен от историческа гледна точка е вторият, тъй като на негова територия са открити многобройни останки от динозаври. Заради значимостта на находката и двата парка са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Национален парк Исчигуаласто (Ischigualasto Provincial Park), както и неговият съсед, е разположен в северозападните части на страната. Районът, който обхваща, е невероятен, защото тук са намерени уникални фосили, които са предоставили на учените изчерпателна информация, според която да могат да възстановят какви животни, предшественици на бозайниците, са живели в триаския период.

Пустинната долина, която е включена в природния парк и заема площ от 275 300 хектара, се намира съвсем близо до чилийската граница и от десетилетия е терен, на който често се провеждат археологически разкопки.

Първото палеонтологично описание на Исчигуаласто е дадено през 1930 г., но системни проучвания от страна на изследователи започват около 20 години по-късно. След намерените уникални находки в провинция Сан Хуан през 1971 г. територията е обявена за защитена и се създава Национален парк Исчигуаласто. Тук важно е не само количеството на откритите фосили, но и техния добре съхранен вид. Значението и информацията, която те успяват да дадат на учените се счита за прецедент в световен мащаб.

Предполага се, че Андите да се родили преди около 60 милиона години, което довежда до драстична промяна на климата. Всичко това се отразило и на пейзажа, който днес често се сравнява като разтворена книга за геолози и палеонтолози, които извличат ценна информация за живота тук през периода на триаса.

Национален парк Исчигуаласто, Аржентина

Сред вкаменените дървета те откриват огромно гробище на динозаври и други животни, които дотогава били напълно непознати. За тях се правели само догадки, но поради липсата на доказателства за съществуването им не могло да се документира нищо. Благодарение на направените разкрития в национален парк Исчигуалисто днес е открита една голяма мистерия относно животинския свят преди векове.

Можете да посетите парк Исчигуаласто по всяко време на годината. Ако искате да се информирате предварително за него и за предлаганите маршрути е добре да знаете, че той е известен и като Лунната долина заради причудливите му пейзажи. Името му идва от езика на местните индианци, на който в превод думата "исчигуаласто" означава "мястото, където луната си отмаря".

Останки от динозаври няма как да намерите, но ще останете наистина впечатлени от невероятните скални образувания, които са се създавали в огромен период от време благодарение на вихрушките от вятър и падналите дъждове. Особено интересен е район, който често е наричан "Топките за голф". Става дума за терен, в който непрекъснато се появяват каменни топки, често с диаметър от 50-70 см., които сякаш изникват от нищото, като в същото време съществувалите в околността кръгли образувания изчезват.

Освен с причудливи скални форми Исчигуаласто може да Ви предложи и няколко пещери със скални рисунки, за които се предполага че са създадени от местните индиански племена. Задължително посетете и музея в парка, в който ще видите макети на няколко динозавъра и ще научите повече подробности за намерените 54 скелета на тези праисторически животни. Не е изненадващо, че за всеки паелонтолог самото име Исчигуаласто се приема като "златна мина", защото някои от видовете са срещнати само тук и никъде другаде по света.

4.4
Общо гласували: 5
5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати