иСимангалисо

22.10.2013
иСимангалисо

На източния бряг на провинция Квазулу-Натал, Южна Африка, се намира един приказен район, известен като парк иСимангалисо (iSimangaliso Wetland Park). Освен че има излаз към Индийския океан той разполага с голямо разнообразие от флора и фауна, което го превръща в прекрасно място за екотуризъм.

Паркът иСимангалисо е първият обект в Южна Африка, който е включен през 1999 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Това в никакъв случай не е незаслужено, тъй като той има уникална глобална стойност и приказна естествена красота. Обхваща пет взаимносвързани екосистеми, които се простират на около 220 км. по брега на Индийския океан. Овен морска ивица, паркът предлага на своите посетители и езерото Сейнт Лусия, на което гнездят множество водолюбиви птици.

ИСингалисимо е разделен на няколко участъка: дивечовия резерват Св. Лусия, морския резерват Св. Лусия, парк Фолс Бей, национален парк Содвана Бей, морския резерват Мапуталенд, Озабени, Кейп Видал, дивечовия резерват Мкузе, Мфабени и Теват Уайлдърнис. Независимо коя зона сте избрали за Вашия преход, можете да сте сигурни, че тя няма да Ви разочарова. Ще попаднете на райони, в които ще видите гнезденето на костенурките, играта на делфините, акули, китове и най-разнообразни птици.

Особено красиво е устието на река Сейнт Лусия, което се явява уникална биосистема, в която се вижда взаимодействието между морските и сухоземните животни. Тук ще видите акули, които плуват в лагуната до хипопотами, както и крокодили, отправящи се към морето. Неслучайно светоноизвестния борец за човешки свободи, Нелсън Мандела, отбелязва:

"ИСимангалисо сигурно е единственото място в света, където най-старият бозайник на света (носорога) и най-големият сухоземен бозайник в света (слона)съжителства в екостистема наред с най-старата риба в света (латимерия) и най-големият морски бозайник в света (кита)".

Освен приказна природа парк иСимангалисо може да Ви предложи богатата култура и историческото наследство на Квазулу-Натал- провинция, в която живее един от най-великите народи на Южна Африка. Тя се свързва със Зулуското кралство, тъй като там се е зародило това велико африканско племе. И днес зулусите са високо ценени заради бойните си тактики, които са използвани по време на войните с британците и бурите.

парк иСимангалисо

Надали има човек по света който да не е чувал за Шака Зулу, предводителят на това племе. Посетителите на парка ще могат да се потопят в зулуската култура и изкуство по най-различни начини. Имайте предвид, че ръкуването със зулузи, което се явява начин за сприятеляване, е ритуал, който се изпълнява от три стъпки. Първо ръцете се стискат по западен маниер, после се хващат като за канадска борба, последвано от повторно ръкостискане, което е знак на уважение.

В продължение на десетилетие паркът е бил известен като Великата Сейнт Лусия и е кръстен иСимангалисо едва в края на 2007 г. Тъй като се смята за родно място на зулусите и името му е зулуско. В превод означава "чудо".

Можете да посетите парка по всяко време на годината, но избягвайте летните месеци, когато може да бъде прекалено горещо. Оборудване за гмуркане или за упражняване на всякакъв вид спорт се предлага в многобройните хотели и вили, пръснати на брега на морето.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати