Национален парк Карнарвън

30.09.2013
Национален парк Карнарвън

Като туристическа дестинация Австралия е известна най-вече с уникалната си природа и с обичаите на аборигените, в които се крие дълбоката древност. Те са разполагали изцяло с континента в продължение на 50 000 години до появата на първите европейци, които решили, че тази прелестна земя ще е тяхна. Днес аборигените са под 3 % от населението и традиционният им начин на живот е на изчезване.

Въпреки това в някои райони древните им обичаи са все още живи. Обикновено това са райони, незасегнати от човешка ръка, в които растителния и животинския свят живеят в пълна хармония. Такъв е районът, известен днес като национален парк Карнарвън (Carnarvon National Park), разположен в щат Куинсленд. Заради своята значимост ЮНЕСКО разглежда включването му в списъка на световното наследство с цел съхраняването му за бъдещите поколения.

Национален парк Карнарвън заема площ от 280 000 хектара и една от най-големите атракции в него е клисурата Карнарвън, откъдето произлиза и името му. Преди векове почти целият континент е бил потънал под вода, за което свидетелства именно тази клисура. След одръпването на океана базалтовите скали са ерозирали и на места образуват проходи, на които трудно може да премине човек със средно телосложение.

Тук температурата е с около 10 градуса по Целзий по ниска и слънцето огрява клисурата само по няколко часа. Така постигнатата влажност се оказва идеално място за някои специални растения, които се срещат само тук. Климатът се оказва прекрасен и за редица животни и птици.

По време на дъждове от многобройните дупки в скалите се оформят красиви водопади. Можете да ги видите ако изберете основния маршрут из парка, който е с дължина от 21 км. Прекосявайки го ще се натъкнете на няколко пещери, които са съхранили изкуството на аборигените. Предполага се, че рисунките датират от около 3 500 години. Направени са чрез издухване на специално мастило от устата.

Особено интересен за нюблюдаване е животът на аборигените. Те живеят на малки населени места, въпреки че някои от тях дори не разполагат с дом. Когато времето е по-топло жените се занимават с дребни къщни работи като готвене, пране на дрехи или изрисуване на щитове или диджериду (аборигенски музикален инструмент). Мъжете дялкат копия или се отправят на риболов. Високо ценена е зелената морска костенурка йолну, от която се консумират всички ядливи части.

Мнозина учени считат, че аборигените имат най-дълго просъществувалата религия в света и художествени форми с най-дълга традиция. Доказателство за това са многобройните скални рисунки, с които е осеян национален парк Карнарвър. Те представляват поредица от шрихи и точки, показващи различни ритуали, предавани от векове.

Можете да посетите национален парк Карнарвън по всяко време на годината, но имайте предвид, че температурите през зимните месеци от юни до август могат да бъдат доста ниски. Това райско кътче се препоръчва за хора, които обичат природата и древните светове. Добре е да сте приключенски настроени, тъй като пътуването до парка отнема доста време, а ходенето пеш из него може да продължи дни.

3.4
Общо гласували: 5
5 0
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати