Национален парк Ноел Кемпф Меркадо

25.09.2013
Национален парк Ноел Кемпф Меркадо

Боливия е известна като страна, притежаваща неповторима природа. В североизточната й част, недалеч от границата й с Бразилия, се намира една почти непокътната местност, която е защитена територия. Това е национален парк Ноел Кемпф Меркадо (Noel Kempff Mercado National Park), който целогодишно привлича към себе си много екотуристи. Заради своята значимост през 2000 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Национален парк Ноел Кемпф Меркадо се разпростира на площ от над 15 000 кв.км., което го превръща в една от най-големите защитени територии. Включва в себе си пет екосистеми - широколостни и дъждовни гори, планинска суха савана, влажна савана и планински вечнозелени гори. Тук се намира пясъчното възвишение, известно като платото Уанчака и през 1979 г., когато е създаден парка, той първоначално се казва национален парк Уанчака.

Получава новото си име 11 години по-късно, когато в местността е убит боливийския биолог Ноел Кемпф Меркадо от наркотрафиканти. На територията на парка преминават многобройни реки и около 20 водопада. Тези, които наистина си струва да посетите, са Арко Ирис, Ел Енканто, Хемелас и Салто Сузана.

Голямото разнообразие на животинския свят в парка включва над 600 вида птици и около 140 вида бозайници. Сред птиците се отличават папагалите, които наброяват около 20 вида. Много от пернатите са ендемични видове или са застрашени от изчезване. За орнитолозите особен интерес представляват червено-кафявият тиран, качулатия манакин, хоацинът и черно-жълтата овесарка. Това, което впечатлява всеки посетител на парка, са пъстроцветните пеперуди, които прехвърчат навсякъде около Вас.

Те се явяват чудесен източник на препитание за влечугите, които също са изключително разнообразни. В гъстия полумрак безшумно лази двуметровата гърмяща змия и малкия кротал, който е най-отровната змия в света. Друга отровна змия е сурукуру, която достига дължина от четири метра и има дебелина колкото бедрото на човек. Окраската й е жълта с червени ромбоидни петна. По-малко опасна е боата, която боливийското население използва даже като домашно животно, което да предпазва от останалите влечуги.

Сред голямото разнообразие от бозайници впечатление правят огромните мравояди, дивите свине, ягуарите, тапирите и пампасните елени. В реките, които се явяват шосетата на гората, живеят около 255 вида риби. Ако имате късмет можете да зърнете красивия танц на розовите делфини или играта на видрите.

Може би най-голямата забележителност в парка е река Амазонка, която е една от най-дългите реки на света. Тя е и най-пълноводната. Девет месеца в годината в басейна й падат обилни дъждове и водите й се повишават до 15 м. През този период стотици километри площ потъват във вода и се превръщат във временни блата и езера.

Ако отседнете в някой от лагерите в парка, несъмнено ще се натъкнете на ягуари. Тези елегантни диви котки често полягат пред входните врати, търсейки по-прохладно място, на което да отпочинат. В никакъв случай не ги закачайте, тъй като могат да бъдат доста агресивни, ако пожелаят.

Можете да посетите национален парк Ноел Кемпф Меркадо по всяко време на годината. Повечето гости на парка идват със самолет от град Санта Крус в централните части на страната. Ако искате да разгледате по-обстойно величествената природа на парка, е добре да си отделите поне седмица.

3.7
Общо гласували: 3
5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати