Национален парк Ел Кала

26.09.2013
Ел Кала

Алжир, известна като страна на пустинята, предлага на туристите много интересни места за посещение, каквито няма да срещнете другаде по света. Освен че в нея се намира пустинята Сахара, тук се намират и хребетите на Атлас, които се простират по крайбрежието в северните части на страната.

Природата на Алжир се характеризира с пустинни планини, солени езера, причудлива растителност и вековни оазиси. Населени са предимно северните части на африканската държава, тъй като там земите са много по-плодородни, отколкото в южните части, заети от най-голямата пустиня на нашата планета.

Макар че Алжир не предлага толкова удобства за по-изтънчените туристи, тук идват много любителите на екотуризма. Може би една от най-интересните спирки, които си струва да посетите по пътя си от столицата Алжир, е Националният парк Ел Кала (El Kala National Park), който заради значимостта си през 1990 г. е обявен за биосферен резерват от ЮНЕСКО.

Национален парк Ел Кала се намира в крайната североизточна част на страната. Заема площ от 800 кв.км. Годината на създаването му е 1983 г. Разположен е в средиземноморския басейн и по своята същност представлява уникална екосистема, каквато не може да бъде видяна в други кътчета на страната. Състои се от езера, пустини и морски области и е дом на голямо разнообразие от птици.

Богатството на парка се крие най-вече в големия брой ендемични видове. Езерото Тонга, което е сред най-предпочитаните забележителности в парка, е дом на много риби, земноводни и пернати. То е сред главните атракции на парка и се използва от местното население за плуване и гмуркане. Ако извадите късмет в близост до него можете да срещнете берберски елени.

За съжаление напрегнатите бурни размирици в страната довеждат до хаос не само в държавата, но и в защитените й зони. Човешката експанзия повлиява силно върху екологичното равновесие в парка и много от животните се превръщат в застрашени от изчезване. Все още обаче тук могат да бъдат видени около 88 различни вида птици и 40 бозайника.

Национален парк Ел Кала бе поставен под опасност, тъй като алжирското правителство разискваше проект, според който в близост до него да минава шосе, което би застрашило животът на обитателите му. Сред напрегнати дебати се взе решение пътят да бъде изграден по на юг, с което уникалната природа на Ел Кала ще бъде съхранена за следващите поколения.

Ръководството на Национален парк Ел Кала се опитва да популяризира този обект, който всяка година е посещаван от около 30 000 туристи. Предлагат се организирани маршрути, на които ще разберете допълнителна информация за неговите богатства. За запалените наблюдатели на птиците са предвидени многобройни специално изградени площадки, снабдени с далекогледи. Паркът разполага и с малък зоопарк, както и с еко-музей.

Можете да посетите национален парк Ел Кала по всяко време на годината, но ако искате да се възползвате и от крайбрежието на Средиземно море, са препоръчителни месеците от април до юни и от септември до октомври. Не се изискват специални имунизации при влизане в страната.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати