Национален парк Йелоустоун

18.12.2011
Йелоустоун и река Мърсед

Национален парк Йелоустоун e първият национален парк в света, обявен официално за такъв в далечната 1872 г. от американския президент Юлисис Грант. Обхващащ площ от 8 980 кв. км площ Йелоустон е разположен в северозападните части на САЩ, предимно на територията на Уайоминг, но обхваща и отделни части от Монтана и Роки Маунтийнс в Айдахо.

Бизони в Йелоустоун

Този парк, който има статут на биосферен резерват и е под егидата на Юнеско с ранг на световно природно наследство е и най-големията национален парк в Америка. Екосистемата му е разнородна и богата, като включва множество езера, реки и гори.

Най-високата точка на района се бележи от връх Ийгъл, който достига до 3462 м височина, а най-ниската част е при Рийс Крийк, който се намира на около 1610 м. надморска височина.

Едни от най-големите му забележителности са вулканичните скали от черен обсидиан, но безспорно най-атрактивни за туристите си остават многобройните гейзерни групи и горещи води.

Най-големият и най-високият гейзер е "Стиймбоут", но много по-атрактивен от него е гейзерът "Олд Фейтфул", който се намира в горният гейзерен басейн. Името му идва от точността, с която стават изригванията му. Едно изригване може да изстреля между 14 и 32 000 литра вода на височина от 30 до 55 метра и трае обикновено между 1, 5 и 5 минути.

Национален парк Йелоустоун

На територията на парка се намира и един действащ вулкан, който предизвиква средно на година около 2000 земетресения.

Водопадите, които може да се видят тук са около 290 на брой, като най-големият от тях е Долният водопад на река Йелоустоун. Неговата височина достига до близо 100 м. В резервата също така са открити и едни от най-големите вкаменени гори в света, както и една от най-огромните калдери, достигаща до размери 72 на 48 км.

Сред заниманията на открито, които могат да се практикуват тук са риболов, къмпингуване, каране на лодка или пешеходен туризъм. Практически няма неподходящо време в годината, когато можете да посетите Йелоустоун, защото тук е красиво както през зимата, така и през летните месеци.

3.6
Общо 10 гласували
5 2
4 3
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати