Улуру - Айерс Рок, Австралия

28.11.2009

Улуру /Uluru (Ayers Rock)/ известна още и като Айерс Рок е огромна пясъчникова скала, която се извисява насред равни пустинни поля в северната част на централна Австралия.

Този гигантски хълм заема и важно място във вярванията на местните аборигени, защото е неизменно свързана с историята на племето им. Улуру се извисява в пустинните равнини в националният парк „Улуру-Ката Тюта” ("Uluru-Kata Tjuta"), който се намира на 450 км от Алис Спрингс, който е най-близкият град в района.

Улуру - Айерс Рок, Австралия

Тази емблематична забележителност на Австралия е с височина от 348 м, а по дължина достига близо 8 км. Обиколката на този хълм е близо 9, 4 км. Той заедно с още 35 големи червени скали влизат в състава на т.нар Олга, която е основната природна забележителност в националния парк.

По състав скалата е монолитна, съставена от почти вертикално разположени пластове твърд пясъчник. Преди 500 милиона години Улуру е била част от океанското дъно. В резултат на окислението днес най-горният слой е придобил червеникав цвят. Монолитът в продължение на много години е бил вписан в книгата "Рекордите на Гинес" като най-големият в света.

Поради минералите в скалния и състав в зависимост от времето и атмосферните условия, скалата може драматично да промени цвета си от почти виолетово-синьо до огнено червен. Това е най-видимо по изгрев или по залез слънце. Именно тази гледка привлича хиляди туристи в ранните часове на денонощието. Много от посетителите се опитват да изкачат хълма, което не се харесва особено на местните аборигени.

Името на племето е аранда и за тях Улуру е повече от свещено място. Те вярват, че под повърхността на планината има огромна кухина, където се намира енергиен източник, който наричат „Времето на сънищата”. Според преданията през цялото време на обиколката около скалата човек сънува. По хълма и в няколко от пещерите има издълбани в повърхностния скален слой митологични рисунки и знаци на аборигените, които датират от десетки хиляди години и които като са били обновявани многократно през вековната си история.

Улуру - Айерс Рок, Австралия

Най-лесният начин да се доберете до тази интересна австралийска забележителност е да кацнете на летището в Алис Спрингс, а оттам да стигнете до скалата с кола. Важно е да знаете, че тук се плаща входна такса. Има вариант районът да се разгледа и с въздушна обиколка с хеликоптер.

3.8
Общо 6 гласували
5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати