Езерото Пауъл

30.04.2010
Езерото Пауъл

Езерото Пауъл (Lake Powel) е част от Националната зона за отдих и почивка Глен Каньон (Glen Canyon National Recreation Area) и е едно от любимите места на много американци за ваканции през цялото време на годината. С широка и детайлно разработена почивна база езерото Пауъл е едно невероятно съчетание от бистра синя вода, пясъчни плажове и живописна природа от червеникави скални масиви. Езерото Пауъл е място, където може да видите невероятно много природни забележителности, да се впуснете в изследването им или просто да се отдадете на някоя от многобройните туристически атракции и възможности за спорт и разтоварване.

На езерото Пауъл има отлични условия за гребане, каране на водни ски, каяк и риболов, пешеходен туризъм и още безброй др.

Езерото Пауъл е второто най-голямо езеро, създадено от човешка ръка в басейна на река Колорадо, като го изпреварва единствено езерото Мийд (Lake Mead). Невероятно чистите и кристално сините води на Пауъл контрастират на извисяващите се скалисто-червени стени на каньона.

Езерото Пауъл очертава голяма част от границата на щатите Юта и Аризона , като по-голямата част от водния басейн заедно със забележителния Моста на дъгата( Rainbow Bridge) попада в рамките на Юта. Езерото носи името на изследователя John Wesley Powell, който е ветеран от гражданската война и който през 1869 година изследва водоема само с три дървени лодки. Националната зона за отдих край езерото Пауъл е създадена 1972 година. Оттогава насам това е едно от най-популярните развлекателни места в Съединените американски щати.

Огромно е влиянието на езерото Пауъл върхо екологичния и биологичен баланс на района и на река Колорадо, като са доста значителни и негативните последици, които идват от разработената зона за туризъм. Създаването на изкуственото езеро убива голяма част от естествените раститителни видове в каньона и нарушава биологичния баланс на рибите във водите, голяма част от които са редки видове и са ценни за река Колорадо.

Също така сериозен проблем създават газовите лодки, които обслужват туристите и посетителите на тази американска зона за отдих на езерото Пауъл. Те изхвърлят отровни газове във водата, която е източник на питейна вода на много ферми в района на Юта.

Размерите на езерото Пауъл са по-големи от целия континентален западен бряг на Съединените щати. Дължината на преговата линия на Пауъл достига до около 300 километра, а в най-широката си част водоемът е около 40 километра. Общата площ, върху която се разпростира есерото Пауъл възлиза на 658 кв. километра. Средната дълбочина е около 40 метра, като най-дълбоките части са около 170 метра.

Една от най-големите природни забележителности в района на езерото Пауъл е Мостът на дъгата. Той представлява национален природен паметник и често е описван като най-големият естествен мост. Този природен феномен в района на езерото Пауъл представлява образувала се скалист арка, която достига височина от около 280 метра и дебелина 3 метра.

Навярно от всички подобни забележителности в света, арката на дъгата е най-лесно достъпна, като е само на два часа пешеходен път от самото езеро Пауъл.

Сред възможностите за развлечение и отдих на езерото Пауъл не бива да се пропуска организираната разходка с лодка. Тя трае около половин ден и дава възможност да се разгледат от вода едни от най-красивите места по крайбрежието.

Също така може да си немете кану и сами да изследвате района. Не бива да пропускате посещение на музея John Wesley Powell Museum, който ще ви обясни повече за Глен Каньон, преди и след появата на езеро Пауъл, както и за началото на изследването на тази област. Скалното катерене, риболовът, слънчевите бани и различните водни атракции са само малка част от забавните неща, които предлага на своите посетители Националната зона за отдих на езерото Пауъл.

4
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати