Езерото Моно

31.12.2010
Езерото Моно

Езерото Моно (Mono Lake) известно още като Черното езеро е едно от интересните природни места в Калифорния. В резултат на човешката дейност и немърливост през миналия век, днес Моно реално е умиращо езеро, но въпреки това един доброволен комитет полага грижи за него и за това то да не пресъхне окончателно.

Моно се намира на около 13 мили от Национален парк Йосемити, в щата Калифорния. Най-близкият град до Черното езеро е Лий Вайнинг, а до него може да се стигне покрай Магистрала 395 и по Магистрала 120. Пътят води през планинския проход Тиога, който обикновено е затворен през зимата и през по-голямата част от пролетта.

Изключително интересно със своите образувания насред реката, Моно се счита за едно от най-старите езера на планетата. Предполага се, че е на поне 760 000 години. В онези праисторически времена езерото се е захранвало от ледници и е било около 60 пъти по-голямо отколкото е днес. Към момента Моно се разпростира на площ от 180 кв. км, с максимална дължина и ширина от около 7.5 км и дълбочина едва 7.6 метра.

Моно не се оттича никъде, непрекъснато се изпарява, което го прави солено и алкално езеро. В началото на 40-те години на миналия век Лос Анджелис се разраствал с бързи темпове, Втората световна война кипяла и екологията не била приоритет.

Отделът по водоснабдяване и електроснабдяване в Лос Анджелис отклонили реките на езерото на 500 км в посока юг, което причинило огромни щети на околната среда. След продължителни съдебни дела било прекратено подаването на вода от езерото и водното му съдържание отново започва да се възстановява, за жалост доста бавно.

Езерото Моно

В езерото Моно има острови, два от които са вулканични конуси. В резултат на изкуствената човешка намеса в Моно са започнали да се образуват така наречените туфи, които са варовикови кули. Те са съставена от карбонатни материали. Туфите могат да се видят по цялата брегова ивица, а някои от тях достигат височина над 9 метра.

Моно е уникално място за геолози и биолози. На пръв поглед то не дава особени признаци за живот, но такъв тук все още има. На дъното на която стои водораслото алгае, което е храна на скаридите и на мухите, които от своя страна пък са основна храна за огормен брой водни птици.

Според изчисленията 85% от чайките в Калифорния идват от езерото Моно. Тук има около 80 вида водни птици. Районът има 14 различни еко-зони, около 400 вида гръбначни животни и над хиляда растителни вида. Моно е един от природно най-богатите райони в Калифорния.

Наскоро учени откриха в Черното езеро Моно първите известни микроорганизми на Земята, които могат да живеят добре и да се възпроизвеждат, използвайки токсичния арсен. Микроорганизмите използват арсен като заместител фосфора в компонентите на своята клетка.

За туристите на езерото Моно е изграден специален посетителски център, който дава подробна информация и напътствия за обиколка и изучаване на района. Тук има отлични възможности за плуване, плаване с лодка, наблюдение на птиците, както и фотографиране. От 1994 г. със специална заповед Моно е защитена територия и то се пълни малко по малко с вода. През 40-те години нивото на езерото е било на 1995 метра над морското равнище, а към момента е 1948 метра.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати