Езерото Суифткърънт

26.09.2011

Езерото Суифткърънт (Swiftcurrent Lake) е една романтична гледка позалез слънце, която може да се види само в рамките на Национален парк Глетчер (Glacier National Park). Суифткърънт се е образувало в т.нар. район на Многото глетчери (Many Glacier region) в американския щат Монтана. Суифткърънт е заобиколено от дивните скалисти хълмове на планините Гренил (Mount Grinnell) и Уилбър (Mount Wilbur). Кристално чистите води на езерото примамват посетителите да влязат в тях, но истината е, че водата е доста по-студена, отколкото изглежда.

На източния бряг на Суифткърънт е разположен и най-големият хотелски комплекс в Ледниковия Национален парк, който носи името на района на Многото глетчери. Хотелът осигурява всичко необходимо за туризъм в района на езерото. От тук започват много туристически маршрути из парка и около Суфткърънт, а на разположение на посетителите са и лодки, с които може да се предприеме романтична разходка по кристалните води.

Езерото Суифткърънт

Суифткърънт се е образувало на височина от 1486 метра над морското равнище, в района, който е доста богат на подобни водни басейни. Малко по-на изток може да се види езерото Ширбърн (Lake Sherburne), а тръгнете ли в посока югозапад, ще стигнете езеро с очарователно име – Жозефин (Lake Josephine). Величествените и на пръв поглед недружелюбни планински върхове на запад от Суифткърънт достигат височина 914 метра.

Основният източник на езерото Суифткърънт е глетчерът Грейнил (Grinnell Glacier), който тревожно изчезва с все по-бързи темпове. Топящите му се ледове дават началото на рекички, които от своя страна завършват в Суифткърънт. Западното крайбрежие на водния басейн е белязано и от върха Гуулд (Mount Gould).

По многото пътеки човек лесно може да обходи крайбрежието на езерото, а лодката води желаещите до мястото, което е изходна точка за изкачването на ледника Грейнил. Най-популярна е пътеката, която тръгва от южния край на хотела и води по крайбрежието на Суифткърънт, минавайки през прохладни залесени райони.

4
Общо 5 гласували
5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати