Езерото Лаберже

24.09.2011
Езерото Лаберж

Езерото Лаберж (Lake Laberge) е уникално красиво място в Канада, което през зимните месеци предлага гледка към един от най-интересните и впечатляващи природни феномени – северното сияние. Лаберж е дълго и тясно езеро с кристално чиста вода, което се е образувало при разширението на река Юкон, в едноименната западна канадска федерална територия.

Лаберж стои на около 50 километра в северна посока от най-големия град в областта Уайтхорс (Whitehorse). Част е от групата езера, известни като Южните езера (The Southern Lakes), в която влизат още езерото Марш (Marsh Lake) и езерото Атлин (Lake Atlin).

Дължината на бреговата ивица на Лаберж възлиза на около 50 км, а на ширината на басейна варира от 1 до 5 км максимум. То е разположено при 628 м над морското равнище, а площта му възлиза на 201 кв. км. Средната дълбочина на Лаберж е 54 метра, а максимална дълбочина - 146 метра.

Коренните жители на района са индианците от племето тагиш (Tagish), които наричат езерото Лаберж с името „ Kluk-tas-si”. Традиционно те обитавали района около езерата Тагиш и Марш, но освен тях тук живеели индианците от племето тлингит (Tlingit), които наричат Лаберж „Tahini-wud”.

Северното сияние над езерото Лаберж

Настоящото име на езерото е дадено през 1870 година в чест на един от първите колонизатори на Нова Франция – Робърт де Лаберж (Robert de La Berge) (1638–1712). Самото езеро Лаберж било позната територия на златотърсачите по време на Златната треска Клондайк през 1980 година. Те преминавали през този воден басейн по пътя им по река Юкон към Доусън Сити (Dawson City).

В края на 19 и 20 век Лаберж се е използвало за пренасяне на товари и стоки, но тогава корабите срещали огромен проблем заради замръзващата му повърхност. Тогава имало 3 метода за разбиване на ледените блокове, като дори замръзналата повърхност била намазвана с олио, за да се загрее от слънчевите лъчи и да се стопи по-лесно. Макар и изключително красиво, езерото Лаберж страда от екологични проблеми.

От 1999 година е обявена забрана да се консумира повече от 2 пъти седмично риба от езерото, заради токсичността на водните обитатели в резултат на глобалното използването на пестициди и прекомерния риболов в езерото, което води до промяна в хранителната верига.

Все пак езерото Лаберж е едно от приятните места в района, където човек може да се наслаждава на спокойствие, живописна природа, каране на кану през лятото или пък риболов. По брега му има изградени почивни станции, като например Ваканционния дом Делукс (Deluxe Vacation Home) с капацитет около 6 души. Хижата на Лаберж предлага отлични възможности за походи, колоездене, плаване с кану или каяк, конна езда и т.н.

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати