Езерото Таупо

01.10.2011
Езерото Таупо

Езерото Таупо е най-голямото сладководно езеро за територията на Нова Зеландия и второто най-голямо в Океания (Oceania ) след Мъри (Lake Murray) в Папуа Нова Гвинея (Papua New Guinea). Таупо се е образувало в Северния остров на страната, докато на Южния остава второто по големина езеро на Нова Зеландия - Те Анау (Lake Te Anau).

Таупо се е сформирало в кратерът на древен вулкан в самото сърце на острова, а около него остават високите вулканични върхове на близкия Национален парк Тонгариро. На 94 км от Таупо е интересният комплекс на пещерите Вайтомо (Waitomo Caves), а до тях пък е красивият водопад Марокопа (Marokopa Falls).

Удивително чистите води на езерото Таупо запълват калдерата на един от най-големите вулакни в света, а районът наоколо е все още геоложки активен. Като най-големият сладководен басейн на Нова Зеландия Таупо е и доста популярна туристическа дестинация. Езерото е съчетание от искрящи води, чист въздух, планински върхове и живописна природа.

Предлага всички удобства за туристите, както и много възможности за спорт и дейности на открито. Таупо е едно от най-известните места за риболов, като уловът на пъстърва тук е предизвикателство за всеки любител на въдицата. Обикновено уловените риби достигат до няколко килограма, но вълнението на рибарите идва, когато на въдицата се закачи пъстърва над 10 кг.

Разположено на площ от 616 кв. км, Таупо има периметър от около 193 км. Бреговете на Таупо достигат размери 32 на 40 км, а най-голямата измерена дълбочина в езерото е към 180 метра. Таупо се е образувало след вулканично изригване преди 26 500 години. Геолозите твърдят, че вулканът е изригнал 28 пъти в последните 27 000 години, като последното от тези изригвания (познато като изригването Оруануй) е било с най-голяма сила от всички. Вулканът изхвърлил цели 1 170 куб. км пепел, представляващи огромен стълб от магма и газове на височина 50 км и стотици квадратни километри земя от върха на вулкана се сриват, след което се е образувала калдерата на Таупо.

Езерото Таупо в Нова Зеландия

Основните притоци на езерото Таупо са Вайтахауи (Waitahanui River), река Тонгарико (Tongariro River) и Тауранга Таупо (Tauranga Taupo River). Главната река, която извира от Таупо е Уайкато, по течението на която пък се е образувал един от най-обичаните и красиви водопади на Нова Зеландия - Хука (Huka Falls). На самия бряг на езерото Таупо е разположен едноименният град, който заедно с красивия воден басейн привлича около 1, 2 милиона посетители годишно.

Риболовът, карането на лодка, кану, каяк или пък разходка с туристическо корабче по Таупо са едни от малкото дейности на открито, които привличат туристите целогодишно. Всяка година се организира и мащабна колоездачна обиколка на езерото, в която вземат участие стотици желаещи. Обиколката с велосипеди на Таупо обикновено отнема около 4 до 10 часа. Друго предизвикателство на езерото е скачането с парашут.

С лодка може да се стигне до центъра на езерото Таупо , където се намира остров Мотутайко. Според маорските легенди на него живее Танифата, който представлява зъл воден дух. В залива Мин (Mine Bay) пък могат да се видят интригуващи скални резби, създадени през 1979 г. 10-метровата атракция е била създадена с цел да защитава езерото Таупо от вулканични дейности.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати