Мусаленски езера

12.10.2011
Мусаленските Езера в Рила

Мусаленските езера се намират в планината Рила и са в подножието на връх Мусала, който е най-високият връх на Балканския полуостров със своите 2925 метра височина. Връх Мусала се намира в Мусаленския дял на планината Рила.

В планината Рила има повече от сто и двадесет ледникови езера, които са постоянни. Те са образувани от разтопяването на ледниците и затова водите им са прозрачни и студени. В планината Рила има и тридесет временни езера, които се появяват през лятото при топенето на снеговете.

Рила - Мусаленски Езера

Мусаленските езера са седем на брой, те се разполагат върху четири циркусни тераси – вдлъбнатини, образувани между склоновете на планината. Четирите циркусни тераси са стъпаловидни и са в подножието на връх Мусала. Тяхната височина е от 2389 до 2715 метра.

Най-високото от Мусаленските езера е Леденото езеро. То се е получило в резултат на топенето на ледовете. Езерото се нарича Леденото, защото ледът в него се разтопява само през юли, а през ноември отново се заледява. Северният склон на връх Мусала се намира в близост до езерото. Той се спуска най-стръмно към езерото в тази си част.

Мусаленско Езеро

Леденото езеро е най-дълбокото езеро от групата на Мусаленските езера. Водата от него се оттича в езерата, които са разположени под него. След като най-ниските две езера съберат водата от всички останали, те дават началото на река Боровецка Бистрица.

Смята се, че най-красивото от Мусаленските езера е Алековото езеро. В подножието на връх Иречек се намира петото поред Мусаленско езеро – Каракашевото, което е и най-голямото от седемте Мусаленски езера. При най-ниското езеро се намира хижа Мусала.

От 1952 до 1960 година връх Мусала се е наричал връх Сталин и затова Мусаленските езера са били известни по това време като Сталински езера. След това върхът и езерата връщат старите си имена.

Мусаленски езера в национален парк Рила

До хижа Мусала, където се намира най-ниското езеро от групата на Мусаленските езера, може да се стигне от хижа Ястребец, като пътят е доста равен.

Можете да изкачите най-лесно връх Мусала, ако тръгнете от Боровец и с лифта стигнете до хижа Ястребец. За да стигнете до връх Мусала, ще вървите около два и половина или три часа. Само трябва да следвате маркировката, която е поставена, за да показва пътя към върха. При хубаво време от върха може да видите Черни Връх, връх Вихрен, Баташки Снежник и Голяма Сюткя.

Можете да стигнете до връх Мусала и от хижа Грънчар, като минете през хижа Трещеник. Но оттам пътят е подходящ само за добре тренирани туристи, тъй като е стръмен и труден и са необходими около осем часа, за да се стигне до върха. Ако все пак решите да минете отам, ще трябва да преспите в хижа Мусала.

3.7
Общо гласували: 6
5 1
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати