Езерото Синаница в Пирин

07.10.2011

Езерото Синаница или Синанишкото езеро е едно от многото красиви ледникови езера, които могат да се видят из високите върхове на Пирин планина. Езеро Синаница е разположено непосредствено под едноименния връх Синаница, който има славата на един от най-красивите сред всички планински възвишения на територията на България. Характерният само за това място розово-сив мрамор, който изгражда местността на върха и Синанишкото езеро придават на цялата планинска местност особен чар и красота.

Езерото Синаница е ситуирано в малкия Синанишки циркус при височина 2181 метра над морското равнище. До самия връх остават още 335 метра за преодоляване. Цялото езеро е разположено на площ от 10.1 декара. Характерната продълговата форма на Синаница идва от размерите му – на дължина то достига до 175 метра, а на ширина езерото Синаница е около 80 метра. Със своите 11, 5 метра дълбочина то се нарежда сред десетте най-дълбоки езера в Пирин планина.

Езерото Синаница и връх Синаница
Снимка: Boyko Kalatchev

Студените му води се оттичат подземно. След около 120 метра те излизат на повърхността, за да дадат началото на Синанишката река, която е ляв приток на река Влахина. На североизточнит бряг на езерото Синаница е разположена и хижа Синаница. Тя се намира на 100 метра североизточно от кристалните води на басейна. Хижата е масивна двуетажна сграда с общ капацитет 34 места. Хижата е водоснабдена, но не е електрифицирана, като отоплението става с печки на твърдо гориво. Синаница разполага и с кухня и туристическа столова.

Изходните точки за да стигнете до езерото Синаница са хижа Вихрен, от която има планински маршрут към Синаница. Пътят е маркиран в синьо, като се изминава за около 3:30 часа, Тази пътека ще ви позволи да разгледате Равнако, Голямо Муратово езеро, Бъндеришка порта, Голямо Спано поле, както и Синанишка порта.

От Върбите също тръгва маршрут към езерото и хижа Синаница, който е маркиран в кафяво. Пътят е с продължителност около 5:30 часа, като се минава през хижа Лагера и местността Пещерата. От заслон Спано поле до езерото Синаница може да стигнете сравнително бързо – за 2:00 часа. Тази пътека също е маркирана в кафяво и отвежда през Малко Спано поле, Голямо Спано поле и Синанишка порта.От изходен пункт хижа Яне Сандански пътят до езерото Синаница е 4:00 часа, като маркировката първоначално е в жълто, а след това в кафяво.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати