Добърско сгушено в полите на Рила

14.11.2009
Добърско сгушено в полите на Рила

Макар и малко познато, село Добърско /Dobarsko/ е едно прекрасно място за почивка и удобен изходен пункт за преходи във величествената Рила планина.

Село Добърско се намира на на 1050 м. надморска височина, на 17 км. от Банско и на 18 км. от град Разлог. Намира се в община Разлог.

Малко са селцата, които могат да съперничат на село Добърско по древност и богатство на историческото наследство. Многото обширни поляни и ливади със зелена трева от ранна пролет до късна есен, богатството на добри пасища, девствените борови и широколистни гори – няма как да не привлекат вниманието и на най-претенциозните туристи.

Днес Добърско е добре запазено селище, където стари и млади съхраняват традициите на своите предци. Заради близостта си до Рилския Манастир и поради факта , че Добърско е било една от твърдините на християнството, в региона около Добърско се намират осем светилища. Те заграждат Добърско в кръг.

Добърско сгушено в полите на Рила

Точно в центъра на Добърско се намира уникалната църква "Св. Теодор Тирон и Св. Тодор Стратилат" , построена през далечната 1614 г. Църкавата е единствената по рода си със своите икони - изографисани на всичките и стени. Общият брой на изографисаните образи в нея надвишава 460, което е нещо уникално за своята площ.

Заради многобройните безценни икони и стенописи, църквата в Добърско е сред Националните паметници на културата. Особен интерес за гостите на селцето представлява изобразяването на Исус във форма наподобяваща космически кораб. В двора на църквата има изворче, което се смята за лечебно и също има своята богата история.

Според многото Легенди първите заселници в Добърско са били ослепените след битката в Беласица през 1014 година Самуилови войници. Те намират спасение от лечебната вода, която извира в двора на храма. С водата от извора в двора на старата църква е лекувал очите си и Климент Охридски, гласят още легендите. Тези вярвания намират своето отражение в стенописите на храма.

Добърско сгушено в полите на Рила

Водопад, вкопана в корените на вековен бор църква, стара римска пещ и древни легенди са някои от забележителностите, които Добърско предлага на своите гости. Местните къщи са построени по хълмовете около малката река минаваща около селцето.

Добърско е уникално и със свойте автентични традиции продължаващи и до днес. Добърските баби възпяват песните на техните предци, те са оцелели през вековете на турското владичество. На гостите на Добърско се предлагат традиционни ястия, които се доста харесват на посетителите.

За първи път за село Добърско се споменава в грамота на цар Иван Шишман от 1378 г. Тогава селцето е известно под името Гнидобрадско. След потурчването на Разлог, българите търсят спасение от поробителя и много се заселват в Добърско, далеч от турците. До 18 век селището е важен търговски център в разложката котловина. Тогава е било известно като Недобърско.

Гледката от Добърско е невероятна, виждат източните склонове на Родопите, Пиринските върхове и рилските хълмове. Бликат буини планински потоци, а гората с вековните си борове стига до самото село. Добърско е най-старото селище в разложката котловина. Хората са гостоприемни и дружелюбни, природата е изключително красива.

Ако посещавате Разлог или Банско, непременно посетете и Добърско. Ще останете очаровани.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати