Огняново

15.11.2009
Огняново

Четири планини - Пирин, Родопите, Славянка и Стъргач прегръщат майчински китното село Огняново. То обхваща части от долината на река Места и от западните склонове на Дъбрашкия дял на Родопите. Благоприятният климат на района позволява целогодишен балнеотуризъм.

Намира се на 12 километра от Гоце Делчев и на 40 км. от Банско на територията на община Гърмен.

На патронния празник на църква "Успение Богородично" на 15 август, се провежда традиционен събор в Огняново, който продължава два дни с концерти и борби.

Другото, с което е известнo Огняново, е голямото богатство на пъстроцветни черги, тъкани на старите домашни станове.

Огняново е прекрасно място със собствен извор с минерална вода, известен като Мирото. Минералните извори са използвани още през римската епоха.

Огняново

Две хиляди души се къпят всеки месец в минералните извори на Огняново. Чужденци от цяла Европа се лекуват с минералната вода на село Огняново.

Изворите в Огняново са известни още от римско време и церят над 100 болести, хвалят се местните жители. Минералната вода е бистра, без цвят, без мирис, слабо минерализирана. Подходяща е за редица заболявания като костно-ставни, неврологични, гинекологични и др.

Много важен исторически паметник в близост до Огняново е древният римски град Никополис ад Нестум от 4 в. от н.е. Намира се само на 15 минути път с кола от Огняновските минерални бани.

Градът е бил основан от римския император Траян I след средата на IV в.

Огняново

При разкопки са разчистени 280 м крепосни стени, надгробни могили, фрагменти от оброчен релеф на Тракийския конник, над 95 златни и около 22 други монети и др.

В близост до Огняново се намира и друга безценна историческа забележителност - селото-музей Ковачевица, съхранило специфичната родопска архитектура от времето на Българското Възраждане.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати