Дървен град

31.10.2016
Дървен град

Дървен град (Drvengrad) е сръбско етносело. Намира се в областта Мокра гора, на територията на гр. Ужице в Западна Сърбия, в северните склонове на планината Златибор.

Селото е проектирано и изпълнено от Емир Кустурица за неговия филм Животът е чудо. В него се позиционира транспортният парк с теснолионейката на гара Голубичи, една от многото железничарски станции на Шарганска осмица, служила за декор за филмите на Кустурица.

За приноса за развитието на туризма в областта, както и за изграждането на етноселцето Дървен град, Кустурица получава награда от Брюксел за архитектура.

Дървен град е една компилация от народните градежи в Сърбия. Селото представя на своите посетители уникалната атмосфера на типичния сръбски бит.

Идеята, с която се строи селото и ж.п. гарата, била трудната линия Мокра гора-Шарган да придобие вида, който е имала през 1924 г. Изграждането и преустройствата му са част от проекти за поддържане и възстановяване красотите на Шарган. Тази историческа реконструкция е направила местността с всичките ѝ градове и села популярен туристически център с уникални забележителности.

Днес, за да стигнете до Дървен град, трябва да поемете към Мокра гора. Малко преди центъра има отклонение, означено като хотел Мечавник (Mecavnik). Табелка за Дървен град няма.

Drvengrad

Посещението на Дървен град, подобно на редица места в Сърбия, връща своите посетители в събитията през 1993 г. Оживление няма, а единственото място, на което има повече хора, е ресторантчето. Там всеки е добре дошъл да се подкрепи с топло ястие на фона на познатата музика от филмите на Кустурица.

При разходката в едноименния Дървен град туристите се натъкват на доста причудливи и интересни обекти. Архитектурата на къщичките е забележителна. Навсякъде по улиците се срещат интересни предмети, изобретения, стари руски автомобили и дори трабант-лимузина. Почти цялото село е с настилка от нарязани траверси от ЖП линии.

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати