Църква Света Параскева в Несебър

12.10.2011
Света Параскева в Несебър

Църквата Света Параскева е православна църква и се намира в град Несебър.

Църквата Света Параскева представлява еднокорабна базилика, която се намира в старата част на град Несебър. Тя е построена през тринадесети век. Църквата е 14.70 метра дълга и 6.60 метра широка.

Тя има олтарна абсида, а на изток има абсида с пет стени. Църквата е изградена от тухли и камък, които се редуват. Църквата Света Параскева е украсена с керамика. Южната и северната фасада са украсени със слепи арки, които са с богати орнаменти.

Орнаментите са направени от камък и тухли и представляват слънца, зигзаг и рибена кост. Над орнаментите има украса от глазирани панички, които са вградени в стената на църквата.

В по-късно време е изграден новият покрив на църквата. В покрива има кръст и купол. Имало е и кула-камбанария, до която се стигало по каменна стълба, останките от които все още могат да се видят и днес. Покривът на кулата не се е запазил.

Днес в църквата Света Параскева има галерия, където се предлагат картини, произведения на изкуството и различни сувенири за туристите в града.

Освен църквата Света Параскева в Несебър са открити четиридесет и четири християнски църкви. Смята се, че броят им е бил поне сто, но по време на турското робство те са започнали да се разрушават, защото е било забранено да се прави каквото и да е за тяхната поддръжка.

Църквите в стария град привличат много туристи, които се снимат сред ефектните развалини на старите църкви. Църквите са красиво осветени, което придава на старинните храмове допълнителна красота, оценявана от хора от целия свят, които идват на почивка в Несебър.

Църквата Света Параскева е в архитектурно историческия резерват на град Несебър, който е един от 100 национални туристически обекта.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати