Дивдядовски Зандан

18.10.2011
Дивдядовски Скали и Пещера Дивдядовски Зандан

Дивдядовски Зандан е пещера до град Шумен. Той се намира в Шуменското плато – карстово плато в Дунавската равнина. Пещерата се намира на южния склон на Шуменското плато, точно над квартал Дивдядово на град Шумен. Пещерата Дивдядовски зандан е многоетажна пещера, изследвана през 1999 година. Дължината на Дивдядовски Зандан е сто четиридесет и четири метра.

По пътеката, която води към пещерата, има скален масив, който привлича любителите на скалното катерене със своите високи над тридесет метра скали. Там пътеката се разклонява на две и едната от тях се нарича екстремна. Тази пътека представлява участък от почти отвесна скала, по която има издатини, все едно някой е издълбал стъпала в скалата.

Катеренето по стъпалата е подходящо само за добре подготвени туристи. Особено опасно е катеренето на тези стъпала при лоши атмосферни условия и сняг. Пътеките се събират и се разклоняват отново – едната води към Дивдядовски Зандан, а другата е изходът към платото.

Достъпът до пещерата е ограничен с решетка заради нещастните инциденти, които са сполетели неопитни туристи. След решетката има скална издатина, голяма няколко метра, и съвсем тясна – около една стъпка. Там също има голяма опасност от фатален инцидент. След тази тясна пътека има скална ниша, до която е входът на пещерата Дивдядовски Зандан.

Дивдядовски Зандан е с двоен вход. За да се влезе през единия вход, човек трябва да се спусне на около шест метра надолу, обезопасен с въже. За тази цел има забит стоманен клин точно на входа на пещерата. Вторият вход изисква катерене по отвесни скали.

Дивдядовски Зандан е изпълнен с пещерни галерии. В нея живеят прилепи. Част от галериите са такива, че трудно може човек да мине през тях, без да пълзи. В пещерата има красиви сводове и големи зали.

Преди години тук е имало много посетители, но днес вече само запалените алпинисти и пещерняци се спускат в Дивдядовски Зандан. Един от участъците в галериите е много стръмен и хлъзгав, той изисква изключителна концентрация на вниманието.

4
Общо 4 гласували
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати