Пелопонес

08.01.2013
Пелопонес

Пелопонес е най-големият полуостров в Гърция. Той е разположен в най-южната й част и представлява краят на Балканския полуостров. След прокопаването през 1893 г. на Коринтския канал, Пелопонес се превръща на практика в остров.

Най-известните и важни градове на Пелопонес са Патрас, Каламата, Триполи, Аргос, Пиргос, Нафплио, Спарта и Коринтия. От архитектурна гледна точка тук се намират такива исторически обекти като Микена, Олимпия, Епидавър и Спарта.

Пелопонес е известен с производството на зехтин, има развит археологически и курортен туризъм и е популярен с това, че оттук произхождат повечето атиняни.

От гледна точка на археологията Делфи е най-впечатляващото място в Гърция. Никое друго антично място не излъчва само благодарение на природната си хубост такова очарование както култовото средище на Аполон Питийски. Център на светилището е Храмът на Аполон, който от 7 в. до 4 в.пр.н.е. е многократно разрушаван и издиган наново. Символ на Делфи е отчасти реставрираният Толос, датиращ от времето около 380 г.пр.н.е.

Полуостров Пелопонес

Известна туристическа дестинация е малкото градче Нафплио, което е разположено на морето. То впечатлява с венецианската си архитектура и с малките си улички. Тук се намира "Големия път" - първата улица в Гърция, направена по градоустройствен план, първата аптека и първата гръцка гимназия.

Градът е и първата столица на Гърция по времето на цар Отон Първи (1815-1867). Той е един от най-красивите градове на страната и същевременно идеалната изходна точка за разглеждане на Пелопонес. От Нафплио лесно може да се стигне до археологическите обекти Микена и Епидавър, световноизвестни от гръцката история и едни от символите, които привличат туристи на Пелопонес.

Изглед към Пелопонес

През бронзовата ера Микена е най-силният и богат град на микенската епоха. Целият град и акрополът са оградени със стена, широка от три до осем метра, строена между 1350 и 1300г. пр.н.е. Тя е изградена от толкова огромни късове дялан камък, че елините са смятали, че не е дело на човешка ръка. Приписвали стената за творение на митичния Циклоп и неговите свръхчовешки сили. Тук се намира и прочутата микенска Лъвска порта, до която води монументална рампа.

В Епидавър най-впечатляващото е гръцкия театър от ранния 3 в. пр.н.е. Това архитектурно творение има най-съвършена красота, постигната чрез най-високо качество и прецизност.

Олимпия е едно от най-значимите антични места в Гърция. Нейният разцвет започва в края на преселенията от север, когато дорийците издигат тук светилище в чест на бащата на боговете - Зевс. От този момент нататък игрите в чест на Зевс, предшественици на античните олимпийски игри, безпрепятствено се утвърждават. Херакъл се смята за основател на игрите, които се провеждат 1200 г, от 776 г.пр.н.е. до 393 г.сл.н.е.

Съществена съставна част от игрите е "олимпийския мир"- условия, на което по време на религиозно-спортните празненства се е подчинявала всяка държава-участничка. Стадионът на Олимпия във всички времена е възприеман като обикновена природна даденост. Зрителят е седял не върху помпозни мраморни стъпала, а върху земни насипи. Днешното реставрирано състояние на стадиона отговаря на съоръжението от 4 в. пр.н.е.

Полуостров Пелопонес е една от най-желаните туристически цели в Европа. Богатото културно наследство на античността, но също и слънцето, плажът и морето привличат тълпи от жадни за знания или обсебени от изкуството туристи, така и от туристи отпускари.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати