Остров Лансароте

24.04.2013
Лансароте

Остров Лансароте (Lanzarote), най-източният от красивите Канарски острови, е обявен за биосферен резерват под егидата на ЮНЕСКО през 1993 г. На неговата територия е разположен вулкан Тиманфая, който заедно със заобикалящата го местност образуват национален парк "Тиманфая". Резерватът е съставен от вулканична почва и е сред най-големите атракции за туристите. Негов символ е статуята "El Diablo" от известният художник Сезар Манрике.

Остров Лансароте е най-рано възникналият остров на Канарите. Населяван е от 142 517 души, като по-голяма част от тях живеят в столицата Аресифе. Днешният си вид той получава при опустошителното изригване през 1730 г. На територията си той разполага с над 300 вулканични върхове, макар че е незнайно защо е наричан "Островът на стоте вулкана".

Първите обитатели на Лансароте са африканските племена гуанчи, от които и до днес са останали много следи. През 1312 г. на острова пристига мореплавателя Ланселот Малоселжо от Генуа, който популяризира отдалечената островна земя, която приема неговото име. След 1402 г. Лансароте става част от Испания.

Лансароте, Канарски Острови

Освен своите природни дадености, островът се среща и с много проблеми. Освен, че се бори с обезлесяването, той е зависим и от обезсоляващите съоръжения, тъй като тук няма питейна вода и се налага преработването на морската.

Използването на земята на пустинния остров е възможно само благодарение на плодородните вулканични почви. На изкуствено направените терасовидни поля нощната роса се използва за отглеждането на лозови насаждения.

Местното население е трудолюбиво и освен с туризъм, се занимава основно с отглеждане на лозя и зеленчуци.

Забележителностите на остров Лансароте са множество. От природните чудеса най-силно впечатление прави националния парк Тиманфая, в който се намира планина Фуего, чието име в превод означава огнена гора. Тук са разположени много хълмове с плащ от вулканична пепел и кокс.

Остров Лансароте

Това невероятно природно творение се дължи на изригванията на вулкана през 1730 г. и 1736 г., които са оставили своите следи под формата на 32 кратера, които днес са атракция за туристите.

Сред природните забележителности е задължително да посетите и пещери Хамеос дел Агуа и Куеваде лос Вердес. Те се намират в огромни, прилични на лабиринт тунели, които свършват в океана. Навремето тук са се укривали пирати и ако си наемете гид, можете да чуете доста интересни истории.

За любителите на архитектурните забележителности препоръчително е посещението на замъка "Сан Хосе", както и на седемте Центъра на изкуството, културата и туризма, които са дело на известният художник Сесар Манрике и трябва да ги търсите, тъй като се намират на различни места на острова.

На жив интерес се радва и Кактусовата градина, в която можете да видите най-разнообразни видове кактуси от всички краища на света и с най-различни причудливи форми и размери.

Най-известния плаж на Лансароте е папагалският (Papagayo), който ще впечатли даже и тези посетители на острова, които са имали възможността да обикалят из различните райски кътчета на земята.

След като се насладите на финия златист пясък, можете да се отбиете в ресторант "Ел Диабло", да опитате традиционното тук вино "Малвазио" и да си поръчате някой от местните специалитети, които се приготвят на вулканична жар.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати