Остров Ла Гомера

01.04.2013
Остров Ла Гомера

Остров Ла Гомера (La Gomera) е един от най-слабо заселените Канарски острови. Намира се в западната част на Канарския архипелаг, на около 30 км. от Тенерифе. Има непокътната растителност, която може да се види най-добре в Национален парк Гарахонай, който е под закрилата на ЮНЕСКО. В парка, който е кръстен на принцеса Хонай и на принц Гара, могат да се видят папрати, бананови плантации, дафинови дръвчета и лаврови гори. Има разнообразие от над 400 вида флора и фауна, голяма част от които са изчезнали в Европа и Африка още преди милиони години, по времето когато са съществували динозаврите.

От всичките седем острова Ла Гомера е единственият, който никога не е бил вулкан. Столицата му е Сан Себастиан де ла Гомера, а в град Сантяго, който се намира в южната му част, има вътрешно летище.

Сред най-посещаваните от туристите части на острова, освен плажните ивици разбира се, са парк Гарахонай и долините Вале Ермосо и Вале Гран Рей. Със своите вечнозелени дъждовни гори те са една незабравима природна гледка.

Ла Гомера

Сред най-известните плажове спадат плажът на столицата и плажа Пуерто де Вуелтас, който се намира във Вале Гран рей. Плажовете са покрити с черен пясък или с вулканични камъни. Въпреки своя каменист релеф, който е пречка за някои по-претенциозни натури, плажовете са изключително чисти и почти безлюдни. Морската вода има стабилна температура целогодишно, която през зимата е около 18-19 градуса по Целзий, а през лятото 22-23 градуса.

Освен като прекрасно място за мързелуване и за посрещане на красивия залез с чаша коктейл в ръка, остров Ла Гомера предлага невероятни изживявания и за любителите на подводните спортове. Тъмносините морски води са истинско приключение за гмуркачите. Най-популярната дестинация за този вид спорт е Плая де Сантяго. За любителите на екотуризма и на пешеходният туризъм Ла Гомера е прекрасният избор.

Островът е населяван от около 22 000 души и тук чужденците са по-скоро рядкост. Освен на испански можете да се оправите с местното населени и на английски, в редки случаи и на немски. Жизненият стандарт е на добро ниво, голяма част от населението се занимава в сферата на услугите и туризма. Особено популярен тук е екотуризма.

Ла Гомера Плаж

Традиционната кухня на остров Ла Гомера се слави със своето козе сирене, с невероятните рибни специалитети, и с изключително вкусният мед, който присъства като акцент в голяма част от местните блюда.

На остров Ла Гомера се провеждат множество фиести и ежегодно се празнува Карнавала на Канарските острови. По време на всички тези празници, хората на острова слагат традиционните си национални носии, с които ходят даже и на работа. Ако искате да се присъедините към масовите веселби, не е проблем и вие да се преоблечете, тъй като национални носии се продават в почти всеки по-голям магазин.

Всички острови от Канарският архипелаг могат да се посещават целогодишно. Ла Гомера не прави никакво изключение от това правило. Тук през цялата година времето е прекрасно. През януари температурите са около 21-24 градуса по Целзий, а през август и септември между 28 и 30 градуса. В южната част на Ла Гомера и по бреговете му климатът е доста сух, а в северната му част преобладава влажното време. Въпреки непрекъснатият морски бриз, не забравяйте, че макар и да не го усещате пряко, тук слънцето е много по-силно.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати