Военноисторически музей Варна

12.10.2011

Националният военноисторически музей в град Варна е държавен български музей, който е в структурата на Министерството на отбраната на република България. Задачата на музея е да издирва, да съхранява и да популяризира културните ценности, които са свързани с българската и европейската военна история.

Във фондовете на Националния военноисторически музей има повече от един милион културни ценности, които свидетелстват за важни периоди от българската и европейската военна история. Националният военноисторически музей се намира в София, а филиалите му се намират в град Варна – това са военноморският музей – Варна и паркът-музей на бойната дружба в морската столица. Друг филиал на музея е музеят на авиацията в Крумово.

Военноисторическият музей във Варна

Военноморският музей във Варна популяризира военноморската история на България. Той съществува от сто двадесет и пет години и в него се намират десетки хиляди експонати, които са ценни за историята. В музея има и голяма библиотека.

Музеят изучава морското минало и поддържа уважение към военните моряци. Военноморският музей, като част от Националния военноисторически музей, е включен в стоте национални туристически обекта. Той се намира на булевард Приморски в град Варна.

Военноморският музей е основан не в град Варна, а в град Русе през далечната 1883 година. В Русе през 1879 година са поставени основите на военния флот на Българското княжество.

През 1883 година капитан-лейтенант Зиновий Рождественски, който по това време е командващ Дунавската флотилия, изпраща рапорт до военния министър, с който обявява, че е стартирало събирането на старинни предмети, свързани с военноморската история.

Освен предмети, свързани с историята, се събират и книги по военноморска тематика в новооформяща се библиотека. През 1885 година е назначен и уредник на музейната военноморска сбирка. Предметите, събрани в сбирката, са технически пособия и оръжия, както и лични вещи на военните.

Към края на Първата световна война във Варна вече е назрял моментът за откриване на военноморски музей. По това време е осигурено подходящо помещение, събрани са доста експонати.

Музейната сбирка се премества от Русе във Варна по решение на управителния съвет на Българския народен морски сговор. През август 1921 година тя е преместена и са предоставени две стаи от Девическата гимназия.

Инициаторите на откриването на военноморския музей са офицерите Георги Славянов, Иван Михайлов и Сава Иванов. За помощ е потърсено съдействието на българския археолог Карел Шкорпил.

Руският полковник с археологическо образование Александър Полубояринов осигурява за експозицията на музея чертежи, диаграми и легендарното Морско Дъно. Единственият служител на музея дълги години е Олга Полубояринова.

Музеят официално е открит през май 1923 година. Целта на музея е да пропагандира любов към морето и опознаване на историята на военния и търговски флот.

Българският народен морски сговор се грижи за съществуването и поддръжката на музея. През 1955 година музеят влиза в системата на Министерството на народната отбрана и става филиал на Националния военноисторически музей. Тогава музеят се премества в сградата на булевард Приморски и е официално открит през август 1956 година. През 1959 година

Военноморският музей организира първата археологическа подводна експедиция при нос Калиакра.

В музея има колекции от морско оръжие, които включват корабна артилерия, брегова артилерия и мини. В музея има униформи и корабни модели, много снимки и военноморски отличия.

Изложени са много ценни предмети и това привлича много посетители. През седемдесетте и осемдесетте години всяка година през музея преминавали хиляди посетители, като броят им достигал и до двеста хиляди годишно.

3.8
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати