Река Алсек

05.12.2010

Река Алсек (Alsek River) е дивна, ледено студена и невероятно красива. На рафтинг любителите Алсек отдавна е известна като едно от най-добрите места за спускане с гумена лодка или кану.

Река Алсек се намира в Канада. Тя е ледникова и тръгва от Юконт (Yukon) в Северна Британска Колумбия и в Аляска. Алсек е защитена територия в рамките на Национален парк Клуан (Kluane).

Река Алсек

Река Алсек следва фона на най-восоките планини в Канада. Тя преминава през най-големите глетчерови планини в света, а едновременно с това е част от един от най-величествените и обширни био-резервати на планетата.

Тук е мястото, където могат да се видят едни от най-активните ледници в света, като на места в реката могат да се видят да плават ледени късове. Рафтинг маниаците имат възможността да се покатерят върху някои ледник или да поплават в красивото ледниково езеро.

Районът става известен, след като в края на 1980 година тук е осуетен план да се построи мина и път, преминаващ през самото сърце на защитената територия. Често Река Алсек се свързва с популярната река Tatshenshini, която протича в северозападна Канада и Аляска, но разликите между двете реки са съществени.

Заобикалящите западния бряг на Алсек територии към източния бряг на реката са известни на местните жители като Сухия залив (Dry Bay). Самата Алсек започва от сливането на реките Dezadeash и Kaskawulsh във вътрешността на Националния парк. Алсек достига Тихия океан именно в Сухия залив в залива на Аляска.

През 1994 година ЮНЕСКО обявява долината на река Алсек за част от Световното културно наследство. По долината на Алсек се редуват единствено различни дивни гледки на първичната природа на Аляска – никъде по света няма толкова мечки гризли, както при Алсек.

“Намирате се в страната на мечките” дори е изписано на табелата при входа за парка Клуан. От самото езеро Алсек се открива величествена гледка към високия 4663 метра връх Феъруедър (Mt. Fairweather). Въпреки името му, което в превод означава "хубаво време", тук климатът е суров, планините често са обвити в мрачни облаци.

Реката е достъпна за любителите на лодките и каяците в северните си части, но по-нататък, на мястото известно като Turnback Canyon, право на достъп имат само най-опитните и най-смелите рафтинг специалисти.

Рафтингът е едно от най-големите предизвикателства за любителите на силните емоции при река Алсек. От години тук рафтингът се е превърнал в не просто занимание, особено когато трябва човек да се спуска надолу бързо сред извисяващи се ледници.

На място на река Алсек туристическите фирми предоставят екипировка и професионални водачи. Едно 12-дневното пътуване струва 3695 долара плюс самолетни билети, започва в Хейнес Джакшън, Канада, и продължава 160 км по реката, преди да приключи в Сухия залив на Аляска. През цялото посетителите имат възможност да правят походи навътре в сушата, за да наблюдавате диви животни като лосове, мечки, кози и планински орли.

3.8
Общо гласували: 4
5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати