Река Висла

04.01.2011
Река Висла

Река Висла (Vistula River) със своите над 1000 км дължина е най-дългата и важна в Полша. В басейна на Балтийско море тя е най-дългата и втора по пълноводност след река Нева. Точната дължина на Висла е измерена на 1047 км, а басейнът й покрива площ от около 198 хил. кв.км.

Дългото течение на реката преминава през градовете Краков, Варшава, Плоцк, Торун и в делтата си през Гданск (Gdańsk). По течението й са разположени едни от най-големите забележителности на Полша, като Кралския дворец Вавел, който доминира от едноименния хълм, надвиснал над Висла.

Висла

Река Висла води своето начало от извори, разположени на височина 1106 метра над морското равнище на западния склон на Баранска планина (Barania Góra), в южната част на Полша, която се намира в Западните Карпати. Висла тръгва от главните извори Бяла (Biała Wisełka) и най-вече Черна Виселка (Czarna Wisełka), която се счита за неин основен източник.

След това тя продължава да тече през голямата полски равнината, като минава през няколко от големи полски градове, сред които Краков, Сандомиеш (Sandomierz), Варшава, Плоцк, Торун, а най-накрая и край Гданск. Краят на Висла е в Гданския залив на Балтийско море на 15 км източно от Гданск, където тя се влива. Делтата на Висла образува няколко клона - Leniwka, Przekop, Śmiała Wisła, Martwa Wisła, Nogat и Szkarpawa.

Висла се е формирала преди около 2 милиона години по време на Квартерния период (Quaternary). За първи път в историческите хроники се споменава за река Висла от Плиний (Pliny) и неговата Естествена История, някъде около 77 година. Древният историк споменава реката под името Вистилус (Vistillus).

Предполага се, че името има индоевропейски корен. Древногръцкият стожер Птолемей (Ptolemy) споменава реката под името Ouistoula. По-нататък името преминава през англо-саксонското произведение Widsith, което говори за реката вече под името Висла (Wistla).

Река Висла Вавел

Река Висла се дели главно на три части: горна - от изворите си до град Сандомиеш, средна – от Сандомиеш до устието на Narew и Bug и долана част, която е обособена межди устието на Bug и същинското вливане на Висла в Балтийско море.

През годините течението на река Висла често достига катастрофални размери, като нерядко е предизвиквало наводнения, изселвания на хора. Според мрачните прогнози, до 2100 година в резултат на измененията на климата целият район около делтата на реката ще бъде потопен под морското равнище.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати