Река Некар

08.01.2011
Река Некар

По течението на река Некар (Neckar River) в Германия могат да се видят едни от най-красивите гледки в страната, като например замъка Хайделберг. Некар протича в югозападната част на страната, като извира от планината Шварцвалд (Black Forest), съвсем близо до Вилинген-Швенинген (Villingen-Schwenningen), намиращо при 706 метра надморска височина в защитената територия Швенингер Моос (Schwenninger Moos).

Името на река Некар произлиза от “Nicarus” и “Neccarus”, които идват от келтското “Nikros” и което може да се преведе като “дива вода” и “див човек”.

В по-голямата си част река Некар протича през немската провинция Баден-Вюртенберг, като една малка част от течението й стига и до Хесе (Hesse). След извора си Некар протича през доста германски градове, като им придава неотразим чар. Сред тях са Ротвайл (Rottweil), Ротенбург ам Некар (Rottenburg am Neckar), Тюбинген (Tübingen), Вернау (Wernau), Щутгарт, Людвигсбург (Ludwigsburg), Марбах (Marbach), Хаилброн (Heilbronn), Хайделберг, за да стигне най-накрая до Манхайм, където река Некар се влива в по-голямата Рейн. Некар е основен десен приток на река Рейн. Дължината на Некар възлиза на 367 километра.

Един от най-приятните участъци по течението на река Некар е по долината й покрай хълмовете Оденвалд (Odenwald hills), където могат да се видят много исторически замъци, сгушени сред красивата природа или достолепно застанали на някой хълм. Сред тях са замъците Хорнберг (Hornberg Castle) и Гутенберг (Guttenberg Gastle).

След преминаването на Хайделберг река Некар тече с 145 куб. м/сек, което я превръща в четвъртия най-голям приток на Рейн и като цяло десетата най-голяма река в Германия. По течението на Некар могат да се видят невероятно красиви глетки, живописни лозя, зелени ливади, хълмисти възвишения, сред които китно се подават замъците. Особено приятна е гледката на замъка Хайделберг и на Стария град. В Хайделберг 4 пъти на ден тръгват туристически круизи по Некар.

Река Некар и замъка Хайделберг

От векове насам река Некар се използва за транспортиране на стоки и материали. От около 1100 година течението на реката е помагало за пренасянето на трупи от гората на Шварцвалд към Холандия. И днес по течението на река Некар са изградени големи индустриални комплекси. Некар е плавателна река за около 200 км нагоре по течението от Манхайм до пристанището на Плохинген (Plochingen). Някои от най-важните пристанища на Некар са тези в Щутгарт, Хайлброн и Манхайм.

Един любопитен факт е, че името Некар е дадено на първата моторна лодка в света, изработена през 1886 година от Готлиб Даймлер (Gottlieb Daimler) и Вилхелм Майбах (Wilhelm Maybach), които тестват своето изобретение по реката.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати