Река Нигер

10.01.2011

Река Нигер (Niger River) е кръстник на държавата Нигер, която се намира в Западна Африка между страните Алжир и Либия, Буркина Фасо и Мали, Чад, Нигерия и Бенин. Територията на страната е е 1 267 000 кв. км, а река Нигер е основен водоизточник на населението. Тя е третата по големина река в Африка след реките Нил и Конго. На един от африканските езици — туарег (Tuareg), името на реката „Гер-н –Герен”(Egerew n-Igerewen) се превежда като „Река на реките“.

В Нигер има четири основни речни системи: Нигер-Бенуе, басейна на Чад, Югозападна крайбрежна и Югоизточна крайбрежна, както и трансграничната речна система, ползвана съвместно с Камерун. Повърхностните водни ресурси, които изтичат към океана се оценяват на около 236 куб. км./годишно.

Река Нигер

Дебитът на река Нигер се оценява на 30 куб. км., а на Бенуе и притоците му е в размер на 29 куб. км. Подпочвените възобновяеми водни ресурси на Нигерия се оценяват на 87 куб. км./годишно. Общият капацитет на язовирната мрежа на страната е в размер на 30 куб. км. Изграждането на язовири в Нигерия в по-голямата си част започва след средата на седемдесетте години. Към настоящия момент са построени 60 големи и 100 по-малки язовира.

Река Нигер е най-голямата, която тече в Западна Африка. Дължината й достига до 4160 км. Водосборният басейн на Нигер възлиза на 2 117 700 кв.км. Река Нигер извира от планината Сиера Леоне (Западна Африка). Преминава на териториите на държавите Гвинея, Мали, Нигер, Бенин и Нигерия и се влива чрез масивна делта в Гвинейския залив (Gulf of Guinea ). Поради саванния климат максимумът на водните количества е през лятото по време на дъждовния период, а на маловодието - през сухия зимен период.

Водите на река Нигер са животворни за цялата страна. Те се използват за напояване, електродобив и корабоплаване, предимно по долното течение. От векове насам реката се използва търговия – по нея се пренасяли съдове пълни със злато, подправки и роби, които стигали до Томбукту (Timbuktu), където ги разменяли със стоките, пренасяни от керваните през пустинята. Дори и днес река Нигер е пулсиращото сърце на Западна Африка. В миналото един от каналите на Нигер стигал до Тимбукту, но днес най-близкото речно пристанище Куриема е на 25 км от града.

Огромната река прекосява Мали в протежение на 1400 км и се разлива нашироко през равнината, разделяйки столицата Бамако на две. През Бамако над река Нигер минават три големи моста, които обикновено са задръстени почти денонощно. По крайбрежието на реката в големите градове могат да се видят тараби, на които се продава риба. Нерядко може да се видят и мъже и жени, които перат сред стотиците островчета, които се образуват по реката.

Река Нигер

Делтата на река Нигер в Гвинейския залив е едно от най-замърсените места по реката. 40-годишното замърсяване с петролни продукти е факт, десетилетия наред буди спорове. Екип от 100 експерти от Програмата за околната среда на ООН проведе тригодишно разследване на нивата на замърсяване на почвата и въздуха около делтата на Нигер. Средствата по проекта струват 10 млн. долара, платени от Shell. Крайните резултати отчитат, че само 10% от замърсяването с петрол в Огониланд е причинено от повреди в оборудването и небрежност на компанията.

Според заключението огромната част от замърсяването се дължи на кражбите на горива от местното население и нападенията срещу петролопроводите на компанията. Експертите смятат, че с проблема за замърсяването на река Нигер трябва да се заемат местните власти, а не ООН. Те подчертаха, че замърсяването е сериозно и петролните компании трябва да съдействат за пречистването на въздуха и почвите.

4
Общо гласували: 5
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати