Река Йелоустоун

11.01.2011
Река Йелоустоун

Река Йелоустоун (Yellowstone River) и нейната красива долина са едни от най-възхитителните гледки, които могат да се видят в най-стария национален парк в света – Йелоустоун. Защитената територия е сред най-ценните земи на САЩ, като попада в по-голямата си част на територията на Уайоминг, отделни части от Монтана и Роки Маунтинс в Айдахо. Двете най-известни реки са Йелоустоун и Люис.

Като цяло водното богатство на парка макар да заемат само около 5% от площта му, е предпоставка за огромното многообразие от флора, фауна и природни красоти тук. Към него спадат реките, езерото Йелоустоун, а гейзерите му представляват 2/3 от всички гейзери на планетата.

Тук е най-големият гейзер на планетата Steamboat („Параход”), както и един от най-известните гейзери Old Faithful (Олд фейтфул), който изхвърля вода на височина над 40 метра на всеки 50 до 90 минути. Самата река Йелоустоун извира от едноименното езеро, влива се в река Мисури – най-големия приток на река Мисисипи, а оттам се насочва към Атлантическия океан.

Друга част от рекита в парка се насочват към Тихия океан, като например река Снейк – най-големият приток на красивата река Колумбия. Реките на национален парк Йелоустоун са прочути с прекрасните си водопади, които са с различни размери. Над 290 от тях са с височина над 4.5 метра. Най-големият и най-известният от тях обаче остава Долният водопад на река Йелоустоун, който достига височина от 94 метра.

За вулканичната дейност в миналото тук свидетелстват слоевете лава от различните вулканични изригвания, които се виждат най-добре по склоновете на каньона на река Йелоустоун. Неговият рязък профил ясно показва, че реката си е пробивала път през застинала лава, а не през ледници. В своето хилядолетно движение водата е прорязала два дълбоки каньона. Единият е руслото на река Йелоустоун с двата големи водопада (Горният и Долният), и каньонът на река Люис, който се простира на юг.

Сред 48-те щата в САЩ река Йелоустоун е единствената, която протича свободно и не е ограничена от язовирна стена. Реката се счита за е най-дългата в Монтана. Началото й е в националния парк Йелоустоун, като се слива с река Мисури (Missouri River) в Северна Дакота (North Dakota). Големият каньон на рекаЙелоустоун предлага едни от най-уникалните гледки в парка.

Национален Парк Йелоустоун

Речният каньон е дълъг 38 км, а дълбочината му достига на места 360 метра. Началото на каньона на река Йелоустоун е белязан с поразителните водопади Лоуър Фолс (Долния водопад), които с неговите 94 метра е близо два пъти по-високи от Ниагарския водопад. В парка и особено покрай реката възможностите за туризъм са многостранни. Може да се кара надуваема лодка, да се предприемат разходки по бреговете река Йелоустоун. Риболовът тук е широко застъпен, като реката остава един от най-големите източници в света на дъгова пъстърва.

През 1856 планинарят Джим Бриджър съобщава, че видял "врящи извори" и "планини от стъкло и жълта скала", което събудило любопитството на геолога и изследователя Фердинанд Хайдън. Той организирал двугодишна експедиции, достигнал до река Йелоустоун, но бил възпрепятстван от лошите метеорологични условия и избухването на Гражданската война.

Едва 10 години по-късно планинарят се завърнал отново по тези земи. Този път експедицията била спонсорина от правителството. Резултатите й дават основание на президента Юлисис Грант на 1 март 1872 година да подпише закон, с който провъзгласява създаването на Национален парк Йелоустоун. Паркът Йелоустоун е обявен за Биосферен резерват на 26 октомври 1976 година и влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО на 8 септември 1978 година.

В парка Йелоустоун има 5 входа, разположени по северната, източната, южната и западната граница. Повечето пътища в парка са отворени само от началото на май до началото на ноември, но североизточният вход остава открит целогодишно.

Най-добро време за посещение на парка и каньона на река Йелоустоун е от май до средата на юни, септември до средата на октомври. Най-много посетители паркът приема през юли-август). Зимно време, когато 2 хотела в парка остават отворени, в Йелоустоун също има възможности за развлечение и туризъм.

4.2
Общо 5 гласували
5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
bai_tedi
bai_tedi
27.05.2012 10:56
Информацията за река Йелоустоун е перфектна тя ще ми помогне за вожен проект.
Влагодаря че сте я направили!
0
0