Река Юкон

11.01.2011
Река Юкон

Река Юкон (Yukon River) е една от най-големите реки в Северна Америка. Тя е най-значимата, най-дълга и голяма река в Аляска и в района на Юкон - една от северните територии на Канада, намираща се в крайния северозапад на страната, граничейки с Аляска. По-голямата част от течението й преминава именно през Аляска, а само една малка част през областта, с която делят еднакво име.

Юкон е третата най-голяма река в Северна Америка. Тя води своето начало от сливането на реките Люис (Lewes) и Пилий (Pelly) в югозападната част на района Юкон, като протича северно от крайбрежната планинска верига на северна Британска Колумбия. След това река Юкон поема през земите на едноименната американска територия и Аляска, за да стигне и да се влее в Берингово море (Bering Sea) чрез делтата си. Общата дължина на река Юкон възлиза на 3185 километра, като 1149 км от тях протичат през канадска територия. Водосборната дренажна площ на Юкон е 840 000 кв. км, от които 323 800 кв. км в Канада.

Река Юкон е едно от най-използваните средства за транспорт и плаване по време на Клондайкската златна треска (Klondike Gold Rush)между 1898-1899 година. До построяването на Клондайкския главен път през 50-те години на 20 век, в реката често плават параходи. Днес обаче река Юкон не се възприема по този начин – не служи за превозване на пътници, стоки, а по-скоро като неделима част от пейзажа на Северна Америка, която предлага и добри условия за риболов и някои водни спортове.

Някога коренните жители на тези северни американски територии наричат Юкон "голяма река" – това е значението на името й на езика гуичин (Gwich'in) (един от атабасканските езици). Хората, които са говорили езика юпик (Yup'ik) пък назовават река Юкон като Квигук (Kuigpak).

Река Люис всъщност е предходното наименование на горното течение на Юкон, от началният извор на реката – езерото Марш (Marsh Lake) до вливането й в река Пели (Pelly River) при Форт Селкирк (Fort Selkirk) . Откъде точно реката води своето начало е спорно. Според някои Юкон извира от ледника Левелин в южната част на езерото Атлин в Британска Колумбия. Според други мнения реката води началото си от езерото Линдеман в северната част на Чилкутския път.

Река Юкон

Така или иначе, езерото Атлин се влива в езерото Тагиш (Tagish Lake), а езерото Линдеман в езерото Бенет (Bennett Lake). Тагиш пък се влива в езерото Марш, от северния край на което тръгва река Юкон, малко на юг от Уайтхорс (Whitehorse). Трети мнения смятат, че за начало на Юкон трябва да се взима езерото Теслин (Teslin) и река Теслин, течението на които се усилва, когато достигнат Юкон при Хуталинкуа.

На север от Уайтхорс река Юкон се разширява в езерото Лаберж (Lake Laberge). Някои други големи езера, които са част от речната система на Юкон, са езерото Кусава (Kusawa Lake) на река Тахини (Takhini River) и езерото Клуан (Kluane Lake) на река Клуан и после в Бялата река. Клондайк е главният приток на Юкон. Тя води началото си от планината Огилви и се влива в река Юкон близо до град Доусън.

Въпреки голямата дължина на Юкон, тя се пресича само от четири моста, пригодени за движение на превозни средства. Това са мостът Люис, северно от езерото Марш на главния път Аляска, мостът Робърт Кембъл (Robert Campbell Bridge), който свързва предградието Ривърдейл на Уайтхорс с центъра, мостът Юкон в Кармакс (Carmacks) на главния път Клондайк (Klondike Highway) и мостът Е. Л. Патън (EL Patton Yukon River Bridge), северно от Феърбанкс (Fairbanks) на главния път Долтън (Dalton Highway).

Магистралата James Dalton в Аляска, която пресича река Юкон, се счита за един от най-опасните пътища в света. Дългата над 650 километра магистрала представлява шосе, покрито с чакъл, насочено на север през арктическата тундра. Шосето преминава над река Юкон и е построено с цел да доставя провизии към нефтените съоръжения далеч в северната част на Аляска. Докато пътуват хората са застрашени не само от снежните преспи наоколо, както и лошата видимост, но и от честите бури, по време на които пътниците могат да бъдат ударени от летящи камъни. Наоколо няма бензиностанция и каквито и да било спирки.

4.1
Общо 9 гласували
5 3
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати