Река Отава

25.01.2011
Река Отава

Река Отава (Ottawa River) е кръстницата на канадската столица Отава, а най-изначално името идва от едноименното индианско племе, което обитавало тази област векове наред, докато през 1613 г. тук стъпват първите европейци от френска експедиция под предводителството на Самуел дьо Шамплен. Река Отава протича през територията на канадските провинции Онтарио и Квебек. Река Отава дели двете провинции, а от онтарийската част на реката остава едноименният град.

Столицата Отава се намира на южния бряг на реката, която е главна причина едноименната долина да се слави с голямата си красота. Когато дьо Шамплен погледнал река Отава от хълма Нипиън пoйнт на брега на реката, той направил подробно описание в своя дневник. Днес на това място има негов паметник и малка амфитеатрална сцена, където се провеждат фолклорни и театрални фестивали през лятото.

В непосредствена близост е и канадската Национална художествена галерия, а точно срещу музея на цивилизациите, на противоположния бряг на река Отава, е разположена великолепната готическа сграда на канадският парламент. Тя е включена в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство.

За да достигнете до величествената постройка, трябва да пресечете реката по един от двата моста Alexandra или Portage bridge. Независимо от това кой от двата маршрута ще предпочетете, пред вас ще се открие красив изглед към множество старинни постройки, които придават неотразим чар на централната част на Отава. Около парламента са изградени обширните зелени площи, които придават на паметника още по-голяма пищност и внушителност.

Река Отава

В дясно от парламента на 200 метра може да се види плавателния канал Rideau, свързващ река Отава с езерото Онтарио. През зимата каналът се превръща в същинска зимна приказка и невероятна агтракция. Създаден през 1832 година, като предпазно средство при война със САЩ, 175-годишният канал е най-старият постоянно работещ в Северна Америка, а през 2007 година е обявен за част от световното наследство на ЮНЕСКО.

От онтарийската част на реката могат да се видят още къщата на генерал-губернатора, министерството на външните работи, резиденцията на министър-председателя и посолствата, а от квебекска страна се редят градчета като Хъл, Елмър, Гатино и др. По река Онтарио в столицата всеки желаещ може да си наеме каяк или кану от Paddle Shack. Подходящ за начинанието е песъчливият плаж Westboro. При по-голяма смелост човек може да се спуснете по бързеите на реката.

Самата река Онтарио извира от езерото Капимичигама (Lake Capimitchigama) в Лорентианските планини (Laurentian Mountains). Те са живописна верига, разположенa в южната част на Квебек в Канада и се счита за една от най-старите в света. В скалите на планината има части от периода Камбрий, които са на възраст близо 540 млн. години. Намират се на около 145 км от Монреал в посока север, в района на река Свети Лорънс и река Отава. Лорентинската планина днес е известна най-вече с двата си приятни курорта Мон Тремблан и Сен-Жовит, слени в един.

След извора си река Отава тръгва на запад към езерото Тимискаминк (Lake Timiskaming), откъдето тя започва да определя границата с Онтарио. От това езеро Отава потича на юг към Отава и Гатино (Gatineau), където образува красив водопад - Chaudière Falls. След дължина от 1 271 км река Отава се влива в езерото Lake of Two Mountains и река Сейнт Лоурънс (St. Lawrence River) при Монреал.

Между Джорджия Бей (Georgian Bay) и река Отава, в централната част на канадската провинция Онтарио е разположен Природен парк Алгонкин (Algonquin). Той е и един от най-големите и провинциални природни паркове в цяла Канада. Счита се и за най-стария, като е създаден през 19 век. Тук по Отава има отлични условия за водни спортове и най-вече плаване с кану.

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати