Река Уайкато

01.10.2011

Река Уайкато (Waikato River) е най-дългата и голяма река на територията на Нова Зеландия. Те протича през централната част на Северния остров и по своето течение създава невероятни природни забележителности като водопадът Хука (Huka Falls). Името Waikato идва от езика на маорите (Māori) и се превежда като „течаща вода”.От векове насам реката има особено духовно значение на месните маорски племена. За хората Тайнуи (Tainui) Уайкато е източник на авторитет и племенна гордост. За повечето хора днес обаче реката е предимно туристическа забележителности, където човек може и да хвърли въдица.

Дължината на течението на Уайкато възлиза на 425 километра. По принцип, за начало на реката се приема най-голямото новозеландско езеро Таупо, но географски погледнато Уайкато води своето начало от източните склонове на планината Руапеху (Ruapehu) в Национален парк Тонгариро (Tongariro National Park), присъединява се към системата на река Тонгариро (Tongariro), чрез която в посока север се изпразва в езерото Таупо. Уайкато отводнява сладководния басейн от неговата североизточна част и поема към северозапад, за да се влее в Тасманово море (Tasman Sea) южно от град Оукланд (Auckland).

Река Уайкато

В долното си течение Уайкато образува много езера и красиви лагуни. Основните притоци на реката са Уайпа (Waipa) и Поуту (Poutu). Най-големите и важни населени места, през които преминава течението на най-голямата река в Нова Зеландия са Таупо, Роторуа (Rotorua), Кеймбридж (Cambridge) и Хамилтън (Hamilton).

Цели осем електроцентрали са изградени на Уайкато между Таупо и Карапиро (Karapiro), като те са главен източник на електроенергия за района. При електроцентралите са създадени доста изкуствени езера, които са популярни за туризъм и отдих.

В периода 1863-1865 година реката става арена на множество боеве и престрелки между британците и местните маорски племена. Днес екологичните проблеми по реката не са малко, имайки предвид, че тя поема отходните води от осем по-малки града и големия център Хамилтън. Над 10 промишлени отрасъла изхвърлят отпадни води в течението на Уайкато, като водите на реката служат за напояване на фермите, разположени по крайбрежието й, а освен това се използват на питейна вода за над 140 000 души.

Течението на Уайкато от векове има фундаментално значение на хората от племето Таинуи. Те използват водата на изхранване и напояване още от времето на своята миграция в района. Реката има сакрално значение за тяхната история, култура и бит и днес племето води съдебни дела срещу замърсителите на реката.

Отдавна течението на Уайкато е и популярно място за отдих и туризъм. Северно то езерото Таупо е разположен бързеят Фул Джеймс (Full James rapid), където в миналото се провеждат големи състезание за спускания с каяк. Уайкато е и добро място за ловна стрелба, като стрелците упражняват своите способности и мерника си с патиците. Друго популярно място за каране на каяк е изкуственото езеро Карапиро. По крайбрежието на Уайкато са изградени и отлични трасета за колоездене.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати