Ангелския водопад във Венецуела

11.11.2010
Ангелския водопад във Венецуела

Ангелският водопад (Angel Falls) е навярно най-величествената природна забележителност в цял свят. Ангелският водопад е най-големият, който може да се види на нашата планета, като достига близо еднокилометрова височина. Той е разположен на територията на южноамериканската страна Венецуела, като е нейната главна туристическа атракция и, разбира се, повод за национална гордост. Ангелският водопад локално е известен с името Kerepakupai Meru, което в буквален превод означава „водопад на най-дълбокото място”.

Ангелският водопад е част от национален парк Canaima National Park, който се намира във венесуелаския щат Боливар. Природният феномен се стича от плоската планина Auyantepuy, която е една от най-големите подобни планини, завършващи с равнинен връх и плоски високи стени. Тя е разположена в западната част на парка, а наоколо има само гъста тропическа гора.

Ангелският водопад се е образувал във венесуелския район Gran Sabana, като днес той е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. Ангелският водопад пада на мястото, което тукашните наричат Дяволския каньон, навярно заради огромната мощ с която водите се стичат от еднокилометровата височина.

Ангелският водопад е измерен на точно 979 височина цялостна височина, а най-високата точка, от която се стичат грандиозно водите достига до 807 метра. В действителност едно огромно разстояние, което кара падащата вода доста преди да достигне до повърхността да се разпръсне на милиарди малки капки, изпарявайки се и образувайки фина мъгла, която сякаш се разнася от силен вятър.

Всичко това се получава на повече от 300 метра, преди водната маса да достигне долната цел. След като водите на Ангелския водопад достигнат до долния басейн, те потичат и се влизават в река Кийрип, която от своя страна продължава в Churun River, приток на Carrao River.

Макар, че местните наричат най-големия водопад в света Kerepakupai-merú, той е известен като Ангелския водопад. Името му идва от неговия първи чуждестранен откривател І Джими Ейнджъл. Г-н Ейнджъл бил пилот и страстен златотърсач и като такъв, обикаляйки из непристъпните тропически гори на Венецуела, случайно се натъкнал на най-грандиозното водно творение на планетата през 1937 година.

Angel Falls

Днес има няколко варианта да видите Ангелския водопад – чрез пешеходен поход, или като си наемете частен самолет или вертолет. Последният вариант ви дава възможност да се насладите на грандиозното природно творение единствено от въздуха, като няма гаранция, че времето и небето ще са чисти, безоблачни и ще осигуряват добра видимост на туристите. Другият вариант е преходът, който е продължителен и нелек.

Първоначално ви предстои преход по реките Carrao River и Churun River, след което едночасово прекосяване на дивната джунгла, което ще ви отведе в самата основа на Ангелския водопад. В самата основа на водопада силата на водната маса е огромна, милиардите капки са навсякъде, а шумът на стичащите се тонове кубични сантиметри вода създават оглушителен шум. Необходимо е голямо внимание в тази част на Ангелския водопад, защото опастността за живота тук е реална.

3.5
Общо 10 гласували
5 3
4 3
3 0
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
АЛЕКС
АЛЕКС
24.09.2012 20:45
ЧУДО НА ЧУДЕСАТА, НО КАК ДА СЕ ДОМОГНЕ ЧОВЕК ЗА ДА МОЖЕ НА ЖИВО ДА СЕ ДОКОСНЕ ДО ТОВА БОЖИЕ ТВОРЕНИЕ!?!
0
0