Миланската катедрала - Дуомо ди Милано

24.04.2010
Катедралата в Милано

Милано е древен италиански град, успял да съхрани своята вековна история в блестящата си старинна архитектура. Градът днес има модерна част, в която не липсва нищо нужно на модерния, съвременен човек. Успоредно с това Милано има и стара част, която пък задоволява едни по-различни човешки потребности. Неповторима средновековна архитектура, уникалан атмосфера и специфичен чар – това е, което се усеща в старинния Милано. Фундаментална част от архитектурно историческото лице на града е площад „Пиаца дел Дуомо”, на който се извисява фантастичната красивата катедрала „Duomo Di Milano” или накратко – Миланската катедрала (Milan Cathedral).

Пред нея, точно в центъра на площада може да видите паметникът на крал Виктор Емануил II на кон, който е символ на града.

Миланската катедрала е забележителна готическа постройка, уникална по своята архитектура и размери. Дуомо ди Милано се счита за една от най-високите катедрали в света, като максималната й височина достига внушителните 108, 50 метра. Освен с внушителни размери, Миланската катедрала впечатлява и с извънредно сложната си архитектура.

Миланската катедрала - Дуомо ди Милано

Всъщност Миланската катедрала е най-голямият готически храм в света и втората по големина католическа катедрала. Характерният уличен план на Милано, при който повечето главни улици заобикалят Дуомо или тръгват от нея доказва, че това е най-важната постройка в града. Това централно място е било такова още от времето на древноримския град Медиоланум (Roman city of Mediolanum).

Миланската катедрала е построена на мястото на древен религиозен храм от 5 в., в която бил кръстен Свети Августин. Тази ранна катедрала е била частично разрушена от пожар през 1075 година. Основите на сегашната Миланска катедрала са положени през 1386 година, а окончателно тя е завършена едва през 1805 година. Първоначално с проекта по издигането на внушителния храм в Милано се заели архитектите Марко Солари и Джовани Солари да Карона.

Сложната архитектура на Миланската катедрала е изградена от бял мрамор. Тя съдържа елементи от различните стилове, които са били на мода в течение на няколкото столетия, през които Миланската катедрала непрекъснато се доизгражда. В резултат на това днес Миланската катедрала е подчертано готическа постройка, но съдържа и доста елементи от готиката, барока, нео-класиката до нео-готиката.

В крайна сметка през 1805 година на площад „Пиаца дел Дуомо” се появява храм, който заема площ от 11.700 кв. метра. През 1774 година на върха на най-високата стрела е поставена позлатена статуя на Мадоната (la Madonnina dorata). Миланската катедрала е забележителна със своите 135 шпила, осеяни с красиви скулптури, каменни чудовища и легендарни герои.

Milan duomo Catedral

Особено впечатление прави централният й шпил, който достига височина от 109 метра и който е увенчан с 4-метрова позлатена бронзова статуя на Мадоната. По фасадата на Миланската катедрала могат да се забележат цели 3159 статуи, а във вътрешния й двор могат да се поберат 40 000 души. Тук на 26 май 1805 г. е коронясан за крал на Италия Наполеон Бонапарт.

Днес посетителите на Миланската катедрала имат възможността да се изкачат до покрива на катедралата. Има два варианта – да ползвате асансьор или да изкачите стълбите. Първият вариант струва на посетителя такса от около 6 евро, а ползването на стълбището е 4 евро.

4.2
Общо 9 гласували
5 4
4 4
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати