Църквата Халгримск в Рейкявик

10.09.2012

Величествената църква Халгримск (Hallgrimskirkja Church, Reykjavik) е най-голямата църквовна постройка, която може да се види в столицата на Исландия – Рейкявик. Невероятно красивата Халгримск впечатлява със своя опростен изчистен архитектурен стил, който въпреки това е отличителен с неповторимата си елегантност.

Църквата Халгримск е по своята същност лютерански храм на Рейкявик. Разположена е в централната част на исландската столица и днес се счита за религиозната емблема на града, както и за уникално произведение на архитектурата.

Църквата Халгримск в Рейкявик

Църквата Халгримск е шестата по височина постройка в цяла Исландия. Този енорийски лютерански храм е кръстен на исландския поет и свещеник Халгримур Петеурсон (Hallgrímur Pétursson) (1614-1674 година), който е автор на любимата на исландците Passíusálmar ("Химните на страстта") и на още доста други произведения. Той бил един от най-влиятелните пастори през епохата на Православието, като създава едни от най-важните лютерански химни.

Настоящият модерният скандинавски дизайн на църквата Халгримск е резултат от продължителния и всеотдаен труд на държавните архитект Guðjón Samúelsson, който също така проектира бележити за исландия сгради като храма Ландакотс (Landakotskirkja) в Рейкявик и Akureyrarkirkju в Akureyri. Цели 38 години отнема реконструкцията на сегашният лютерански храм Халгримск да придобие завършен вид.

Халгримск достига до внушителните 74.5 метра, които му извоюват почетното място на символ на Рейкявик. В интериорно отношение Халгримск не прави изключения от изчистения, обичаен за лютеранските храмове дизайн. Във вътрешността на най-голямата църква в Рейкявик обаче могат да се забележат готически мотиви и фрагменти, които напомнят ледени конструкции и образувания.

Украсата на храма е оскъдна, както повеляват лютеранските традиции. Най-голямо впечатление във вътрешността на Халгримск прави огромният красив орган. Той е създаден в Германия през 1992 година, като достига до височина от 50 фута и разполага с цели 5275 тръби.

Днес посетителите на църквата Халгримск имат възможност да се изкачат с помощта на асансьор до камбанарията на храма и да се насладят на невероятни гледки към целия Рейкявик. Трите камбани на църквата се счита, че символизират самия Халгримур, неговата съпруга и тяхната дъщеря, която умира доста млада. Последната реконструкция на църквата е започната през 2008 година и е приключена през 2009 година.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати