Църквата Паоай

15.07.2010

Църквата Паоай (Paoay Church) е един уникален по своята същност храм, който може да се види във Филипините. По своята същност църквата Паоай е исторически храм, безценен със своята уникална архитектура, която не може да се види никъде другаде в азиатската страна.

Известна още като църквата на Свети Августин (St. Augustine Church) храмът Паоай принадлежи към епархията Laoag на филипинската област Ilocos Norte. Изключителната архитектура на храма е оценена от световната организация ЮНЕСКО, която го включва в списъка със Световното историческо и културно наследство.

Църквата Паоай

Църквата Паоай е разположена край живописно езеро, като се намира само на няколко километра югозападно от град Батак (Batac). Крайъгълният камък на постройката е бил поставен от Августинските мисионери през 1704 година, а основите на камбанарията са положени през 1793 година.

Доста преди църквата Паоай да е окончателно завършена през 1894 година, тя е била използвана от богомолците. Офоциално храмът е осветен на 28 февруари 1896 година. Самата камбанария е отделена на няколко метра от главния храм. Това е направено главно с цел да не се наранят конструкциите в случай на срутвания.

Говори се, че за полагане основите на Паоай са използвани големи коралови камъни, докато за по-горните части от конструкцията влизат в експлоатация големи каменни блокове. Самите стени за издигнати от тухли, коралови блокове, циментова замазка, като достигат до внушителните 1.67 метра дебелина.

На височина стените достигат до 24 метра, като са впечатляващи със сложния си дизайн. Църквата Паоай претърпява две сериозни земетресения, в резултат на което е частично разрушена. Едното е през 1706 година, а последното през 1927 година. За подсилване на конструкцията са поставени перманентни колони, които крепят тавана.

Днес църквата Паоай е една от най-интересните религиозни забележителности във Филипините. Тя е впечатляваща най-вече заради уникалната си архитектура, която съчетава три течения – ориенталски, готически и бароков.

Фасадата на Паоай е с подчертано готическа архитектура, докато в горните й части могат да се усетят типичните азиатски стилове. В горната част на красивите стени са разработени мотиви от т.нар. явански стил, по който църквата Паоай се доближава доста в архитектурно отношение известния храм Борободур (Boroboudur).

5
Общо 4 гласували
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати