Църквата Боргунд

07.07.2010

Църквата Боргунд (Borgund stave church) е уникална дървена постройка, която е разположена в едноименната норвежка местност. Изключително интересният дизайн на храма е един от малкото типични за Норвегия, които са успели да се запазят в горе-долу оригинални си вид и до днес.

Общо 28 подобни дървени църкви са останали на територията на Норвегия до днес, като Боргунд е най-добре запазената от тях. Тя е класифицирана като еднокорбна дървена църква на три нива от така наречения стил Согн (Sogn), който е типичен за историческото църковно строителство на страната.

Църквата Боргунд

Църквата Боргунд е най-старата конструкция от дървен материал, която може да се види днес в Норвегия. Архитектурният й стил и самата постройка са уникален пример в строителството, който северната европейска страна е дала на света.

Оригиналната конструкция на църквата Боргунд датира от около 1180 година, когато е издигната в чест на апостол Андрей. Това е времето, когато викингите приемат христичнството и започват издигането на своите уникални, нямащи аналог никъде другаде по света, храмове.

Викингският период обхваща годините между 795 и 1066 година. След края на 1066 година започва християнизацията на тези земи, успоредно с което и появата на религиозните постройки в стил Согн. През Средновековието такива дървени конструкции е имало в почти цяла Северна Европа, но днес те са се запазили предимно в Норвегия.

В уникалната конструкция на църквата Боргунд се забелязват някои фрагменти, които преди векове викингите са вграждали в своите кораби. В горната част на дървения храм могат да се видят т.нар. християнски очи, които всъщност са четирите драконови глави, които викингите са инкарнирали в своите постройки с главна цел да ги пазят от зли сили.

Смята се, че сегашната църква Боргунд е построена някъде между 1180 и 1250 година. В по-късни етапи тя е била неколкократно реставрирана и допълвана с дребни постройки. Построена е от вертикални дървени греди, дъски и летви, които дават наименованието на този стил църкви в Норвегия. Четирите стени на Боргунд са свързани помежду си с дървени подпори, които са положени върху каменни основи.

Днес църквата Боргунд е една от най-големите забележителности в тази част на Норвегия. В нея периодично се провеждат различни исторически изложби и експозиции, някои от които предлагат на посетителите възможността да се запознаят отблизо с културата на викингите. Към църквата Боргунд фунционира специален посетителски център, който запознава туристите с историята на храма и типичния архитектурен стил. Към църквата Боргунд са изградени приятен ресторант и магазин за сувенири.

4.5
Общо 6 гласували
5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати