Скалната църква в Идар Оберщайн

26.06.2010

През 1955 година немското градче Идар Оберщайн става родно място на холивудската звезда Брус Уилис. Като оставим на страна тази любопитна подробност, Идар Оберщайн е едно от най-интересните места в Германия, с оглед на това, че е немската столица на промишлеността, свързана с производството на скъпоценни камъни. В този ред на мисли най-големият исторически скъпоценен камък на Идар Оберщайн е историческата църква Фелзенкирхе. Застинала от векове в скалните масиви, които доминират над града църквата Идар Оберщайн се чита за символа на града.

Идар Оберщайн е разположен в Югозападна Германия, в немската провинция Райнланд-Пфалц . Самото градче, което има не повече от 35 000 жители е част от административната област на Биркенфелд. През Идар Оберщайн красиво преминава течението на река Nahe.

Историческото начало на градчето започва през Средновековието, когато всъщност тук е имало две отделни селища – Идар и Оберщайн. Те били под владението на барон Даун-Оберщайн (Daun Oberstein), който по-късно става херцог на Falkenstein. Това остава така до 1670 година. В средата на 19 век двете селища придобиват размерите на градове, а обединението им става през 1933 година.

Скалната църква в Идар Оберщайн

Невероятната скална църква на Идар Оберщайн, както и руините на два средновековни замъци са най-голямата туристическа забележителност в югозападния немски град, разбира се, след мините за производство на скъпоценни камъни. Храмът локално е известен още като църквата на скалата и доминира над градската зона. Църквата Идар Оберщайн е невероятно красива със своята светла фасада и готически кули.

От началото на 1960 туризма в района на храма Идар Оберщайн става доста важен отрасъл. Една от туристическите атракции в района е една мина на скъпоценни камъни, която носи името Щайнкауленберг ("Steinkaulenberg"). Друга културна забележителност за посетителите на Идар Оберщайн е Немският музей на скъпоценните камъни ("Deutsches Edelsteinmuseum"). В района на църквата Идар Оберщайн с цел туристическа разработка на района са изградени и още доста развлекателни комплекси.

Сред гастрономическите удоволствия, които не бива да пропускате в района е ястието Spiessbraten, което се приготвя обикновено от свинско или говеждо. В продължение на много години градът беше домакин нa ежегодния Шпийсбратенфест, като местните ресторанти са специализирани в приготвянето на тази пържола на скара, която обикновено се поднася с гарнитура от картофи или салата от настъргана ряпа.

3.6
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати