Базиликата Санта Мария дел Фиоре

25.05.2010

Невероятният храм Санта Мария дел Фиоре, чието строителство е било планирано от Арнолфо ди Камбио, днес е третата най-голямата църква в света , като по размери я изпреварват единствено Свети Петър в Рим и Свети Павел в Лондон. Санта Мария дел Фиоре е третата и последна катедрала, която е издигната във Флоренция.

Храмът е забележителен с неговата неповторима архитектура, в която се открива ясна алюзия с лилийте, които са символ на Флоренция. Някога храмът Санта Мария дел Фиоре е бил най-голямият в Европа за времето си, като в него е имало място за 30 000 вярващи. В наши дни главната базилика на Флоренция се нарежда на пето място с размерите си.

Базиликата Санта Мария дел Фиоре

Базиликата Санта Мария дел Фиоре е издигната върху основите на по-стара катедрала на име Санта Репарата . Строителството й е било вдъхновено от новите катедрални храмове тогава в Пиза и Сиена. Според историческите източници до края на 13 век деветвековната катедрала Санта Репарата се е рушала под натиска на времето и природните влияния.

Допълнително към този факт идва и това, че храмът става нефункционален с малките си размери, които са недостатъчни да поберат дори малка част от вярващите във Флоренция. Самите управници и граждани на италианския град имали неистово желание да издигнат храм, който да задмине с блясъка и красотата си съперниците си от Тоскана, Пиза и Сиена.

Катедралата Санта Мария дел Фиоре е разположена в северна посока от площада „Синьория” (Piazza de la Signoria). Близо шест века продължава изграждането на блестящия храм, като проектанти са били най-малко шест архитекта. Основите на Санта Мария дел Фиоре са положени по нареждане на кардинал Пиетро Валериано Дурагуера на 9 септември 1296 година.

Пръв архитект на базиликата е скулптора Арнолфо ди Камбио, но по-късно много флорентински майстори продължават нейното изграждане, продължаващо векове наред. В началото на 14 век катедралата Санта Мария дел Фиоре е проектирана с три широки кораба, завършващи под купол с осмоъгълна форма, като средният кораб е разположен на мястото на старата катедрала "Санта Репарата". След кончината на архитекта Камбио строителството спира за тридесет години.

Около 1331 година търговската гилдия във Флоренция решава, че изграждането на катедралата Санта Мария дел Фиоре трябва да продължи. За архитект е назначен Джото, който работи главно върху камбанарията на храма, която днес е прословута с уникалната си архитектура в цял свят. Невероятната камбанария на Джото е завършена през 1334 година.

След смъртта на Джото (1337 година) чумна епидемия върлува във Флоренция, в резултат на което работата продължава едва през 1349 година. Ръководсвото на проекта на храма се прехвърля последователно на редица архитекти - Франческо Таленти, Джовани ди Лапо Гини, Алберто Арналди, Джовани д'Амброджо, Нери ди Фьораванте и Андреа Орканя. Огромният осмоъгълен купол на Санта Мария дел Фиоре издигнат от Брунелески през 1420-1436 година и до днес е един от символите, емблема на Флоренция. Медната сфера на върха на куполата е поставена от Верочио (Verrocchio) през 1472 година.

Катедралата във Флоренция

Невероятният купол на катедралата Санта Мария дел Фиоре се строи 15 години, като дизайнът му е заимстван от от Пантеона в Рим. Идеята на Брунелески е да изгради два купола - един в друг, като единият поддържа другия.

Тухлите на вътрешния купол се подреждат зигзагообразно при зидането, за да се застъпват и крепят. В резултат на напредничавата мисъл на архитекта храмът Санта Мария дел Фиоре се сдобива с един своеобразен шедьовър на инженерната мисъл и като цяло на ранноренесансовата архитектура.

Катедралата Санта Мария дел Фиоре е официално осветена през 1436 г., но фасадата остава недовършена.

Сегашната фасада на църквата е измайсторена през 19 в., като е окончателно завършена през 1887 г. В интериорно отношение Санта Мария дел Фиоре впечатлява с блестящите си стенописи и най-вече с интересният огромен часовник. Неговият механизъм е изработен през далечната 1443 г., като стрелките му работят и до днес, с тази разлика, че се движат в обратна посока на общоприетата за сегашните часовници.

4
Общо гласували: 4
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати