Църквата Стела Марис

09.06.2010

Град Хайфа е третото по големина населено място в Израел. Уникалната църква Стела Mарис (Church Stella Maris) е световният център на „Християнския орден на Кармелитите”. Именно орденът е инициатор на издигането на църквата и нейното освещаване. Храмът Стела Марис е разположен по склоновете на планината Кармил. Единственият начин човек да достигне до тази обител е с една разходка пеша или чрез въжената железница.

Днес църквата и манастирът Стела Марис са най-голямата туристическа забележителност в Хайфа и като цяло в тази част на страната.

Историята на храма Стела Марис започва през ранния 17 век. През 1627 година Кармелитите получават правото на собственост над върха на планината Кармил и на една тайна пещера, където се предполага, че са се крили. Първоначалното строителство на храма започва в средата на 17 век, но сегашният облик на църквата Стела Марис се дължи на реставрационните процеси през 18 век.

Църквата Стела Марис

Преди това териториите около обителта стават френски, в резултат на което Храмът Стела Марис и земите в района му често са назовавани като френски квартал, а също и „Френски Кармел”.

Основите на сегашната Стела Марис са положени през 1767 г. Италианският архитект Касини бил автор на проекта, който пристигнал в Хайфа специално по повода. Цели три десетилетия се строи храмът Стела Марис, като голяма част от средствата са дарения. Пролетта на 1795 г тържествено било осветено мъжкото крило на манастира „Света Богородица на планина Кармел - Нотр Дам де Кармел”.

Комплексът бил издигнат на четири етажа, като включвал двaнадесет монашески килии и три помещения за поклонници, църква, трапезария, церемониална зала, библиотека, лечебница и аптека, пекарна, които били в услуга на местното население. Френското спомоществователство при издигането на Стела Марис и обзавеждането на вътрешността на помещенията било значимо. В крайна сметка храмът Стела Марис бил окончателно завършен през 1836 г., след което бързо набира популярност като център за поклонение в Светата земя.

Манастирът Стела Марис е с размери 32 на 60 метра. Над самия вход на обителта може да се види герб с традиционен щит и образа на планината Кармел. На върха й има кръст, а над нея ръка с меч и хранителя на ордена - Пророк Илия. Конструкцията има правоъгълна форма, а в самия център е издигната църквата с малка пещера под олтара. Той е направен в класически католически стил. По стените на църквата Стела Марис посетителите днес имат възможност да зърнат уникални по своя вид фрески, които претворяват сцени от срещата на Пророк Илия с Божието семейство, както и малкия Пантократор.

Смята се, че тук има гробове на свещеници още от времето на кръстоносците. Малката пещера е известна сред местните хора „ложето на Илия”. Италианският художникът Луиджи Поджи е този, който изрисува повечето икони в Стела Марис, предимно през 20-те години на миналия век. В най-вътрешната част на олтара може да се види скулптура на Девата с Исус - Нотр Дам де Кармел, над които са изваяни корони от злато.

Към църквата и манастира Стела Марис е изграден интересен музей, където може да се види диорамата на Поджи „Рождество Христово”, една огромна каменна човешка стъпенка с надпис „Зеус лиополитанус Кармелиус”, както и още много археологически находки от византийската епоха до наши дни.

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати