Катедралата в Одеса

01.01.2011
Катедралата в Одеса

Катедралата в Одеса (Cathedral Odessa) е известна още като Преображенската църква на Одеса. Тя е главен храм на Украинската православна църква, която принадлежи към Московската патриаршия. Катедралата в Одеса е най-големият православен храм в града. За своята близо 3 вековна история Катедралата в Одеса е успяла да се превърне в културен и религиозен символ на украинците.

След освещаването на Одеса през 1794 година било взето решение да се построи на централния катедрален площад църква, посветена на Николай Чудотворец. Основният камък на Катедралата в Одеса е положен през 1795 година. Отначало планът предвиждал храмът да бъде построен едва за две години, но официалното му освещаване станало през 1808 година.

В същото време катедралата получава своето име. Нейният главен олтар е осветен в името на Преображението (Transfiguration), десният е посветен на Свети Никола от Мира (Saint Nicholas of Myra), а левият олтар е в името на Свети Спиридон (Saint Spiridon). Конструкцията на Катедралата в Одеса е завършена от италианския архитект Франческо Фраполи (Francesco Frappoli)

Катедралата е определена главната църква на Нова Русия с освещаването през 1808 година и е постоянно разширявана през 19 век. От 1837 година Преображенската църква търпи постоянни реконструкции, разширявания и промени. Постепенно се променя фасадата, разширява и обогатява интериора.

Камбанарията на Катедралата в Одеса е била построена между 1825 и 1837 г. Проектът й всъщност е бил одобрен през 1825 година, но осъществяването му отнело 12 години. В последствие камбанарията била и изографисана.

Входът на храма е с настилка от бял мрамор, иконостасът е сиво-бял, колони са били покрити с изкуствен бял мрамор. До 1903 година православна катедрала в Одеса е една от най-красивите и най-големият в Руската империя.

Първоначалната структура на Катедралата в Одеса е била разрушена от руснаците през 1936 година. Първоначално била ограбена, а в последствие разрушена камък по камък. Единственото, което останало от храма, били основите му.

По време на болшевишкото управление на мястото на главния олтар било планирано построяването на тоалетни. От тотално оскверняване Катедралата в Одеса е спасена благодарение на академик Филатов (Filatov). В негова чест е изградена чешма.

Реставрацията на Катедралата в Одеса започва чак през 1999 година, като тя е официално осветена през 2003 година. Новият храм отговаря на всички изисквания, както по красота на стенописи и рисунки, така и по технологична актуалност. Камбаните на Катедралата в Одеса се задвижват дистанционно и могат да възпроизвеждат 99 мелодии.

Няколко църкви в региона включително и катедралата "Рождество Христово" в Кишинев, са построени по образец на Преображенския храм в Одеса. В криптата на църквата са положени останките на известния губернатор на Нова Русия Принц Воронцов (Prince Mikhail Semyonovich Vorontsov), както и на жена му.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати