Катедралата в Амиен

16.12.2010
Катедралата в Амиен

Катедралата в Амиен (Cathedral Amiens) е един от най-ценните примери за готическа архитектура в Европа. Този величествен храм е разположен на видно място във френския град, областта около който отдавна е прочута като "цветната долина на Франция". Амиен се намира в северната част на страната, почти по средата между Париж и Белгия. Той е разположен на река Сома, на 55 км югоизточно от нейното вливане в Ла Манш. Целият район наоколо е прорязан от канали, които се преплитат като мрежа.

Общата дължина на каналите в Амиен е 55 км. Те са прокопани преди векове от римляни, а днес са под защитата на ЮНЕСКО като обект на световното културно наследство. Освен с катедралата в Амиен, този френски град е известен с многото си други религиозни паметници.

Катедралата в Амиен е посветена на Дева Мария. Известна е още като Нотр Дам д'Амиен, но повечето хора я наричат просто катедралата в Амиен. Тя е най-голямата готическа катедрала в цяла Европа и една от най-големите готически църкви като цяло.

Височината й достига значителните 112 метра, дължината й е 145 метра. Височината на тавана е около 42.3 м, а ширината на храма възлиза на около 14.6 метра. За сравнение катедралата в Шартр (Cathedral Chartres) е висока 37 метра, а Катедралата в Реймс (Cathedral Reims) достига до 38 метра. От 1981 година катедралата в Амиен е включена в списъка на ЮНЕСКО със Световното културно наследство.

Катедралата в Амиен е построена първоначално през 1152 година в римски стил и изгорена през 1218 година в резултат на поразили я мълнии. Реконструкцията започва през 1220 година и е завършена през 1245. Вътрешната част на катедралата в Амиен се реконструира между 1238-1269 година.

Катедралата в Амиен

Южната кула е построена за около 1366, а северната кула е завуршена около 1401 година. И до днес величествената готическа архитектура на храма остава ненадмината. Заедно с катедралите в Шартр и Реймс, катедралата в Амиен образува свещената троица на френските храмове, спрягани като високо готически ("High Gothic") и класически ("Classical") през 13 век.

Архитектурният план на храма в Амиен е подобен на останалите готически катедрали от Средновековието, включително и Нотр-Дам в Париж. Посетителите днес имат възможност да се изкачат по западната кула до покрива на катедралата в Амиен и да се насладят на впечатляващата гледка към целия френски град.

Централният портал на църквата в Амиен е известен като портала на Страшния съд (Beau-Dieu Portal /Last Judgment Portal).

Отгоре до долу той е покрит с религиозни сцени, претворяващи възкресението на мъртвите души, спасените и прокълнатите, апокалиптичния човешки син с два меча, излизащи от устата му и др. Порталът в дясната част на западната фасада е посветен на Дева Мария, която е патрон на катедралата в Амиен. Порталът в лявата част на западната фасада е посветена на Свети Фирмин (Portal of Saint Firmin), първият епископ на Амиен.

Покрай Коледа, от 1 декември до 1 януари, катедралата в Амиен е озарена от невероятно красиво светлинно шоу. Вечерно време се разразява истинска магия от сенки, светлини и музика. Шоуто продължава 45 минути, като постепенно се осветяват скулптурите по западната фасада на катедралата.

4.2
Общо 6 гласували
5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати