Катедралата в Бургос

26.01.2011

Катедралата в Бургос, посветенана Дева Мария и известна с уникалната си архитектура е най-голямата забележителност на испанския град Бургос (Burgos). Той се намира в Северозападна Испания и административен център на провинция Бургос, в автономната област Кастилия и Леон.

Катедралата Санта Мария е една от най-забележителните постройки в цяла Испания. Счита се за трета по големина след катедралите в Севиля и Толедо. През 1984 година катедралата в Бургос е включена в списъка със Световно културно наследство на ЮНЕСКО.

По своята същност Санта Мария е готическа катедрала, чийто строеж е започнал през 1221 година и е продължил чак до 15 век. За издигането и украсяването на тази прелестна постройка са били ангажирани някои от най-изявените испански майстори, чиято завършена работа дава на света един от най-красивите шедьовви на късния готически стил.

Катедралата в Бургос

Разположена в центъра на Бургос католическата катедралата е известна с три основни черти – внушителни размери, великолепна готическа архитектура и уникална история. Строителството на храма е разпоредено от Крал Фердинанд III от Кастиля и Мауричио (Mauricio), който бил епископ на Бургос с английски корен. Катедралта Дева Мария е издигната на мястото на по-ранна римска базилика, а строежът се проточва 9 години.

Катедралата е окончателно завършена през 1567 г. Архитектите, които 3 века работят по храма, от построяването му до финалните детайли са един французин на име Енрике (Enrique), който също така работи и по катедралта в Леон (Leon Cathedral) през 13 век, а през 15 век архитект на катедралата в Бургос е германец на име Джон от Кьолн.

Бележит момент в по-новата история на храма се състоял през 1919 година, кото тук са погребани Rodrigo Díaz de Vivar, известен с прякора "El Cid" и неговата съпруга Дона Химена (Doña Jimena).

Вътрешността на катедралата в Бургос е дори по-впечатляваща от фасада й. Сред многобройните скулптури правят впечатление тези, които изобразяват Христос на кръста. Едни от най-ценните и важни произведения на изкуството на храма са "Дева Мария с младенеца" на Ханс Мемлинг и "Христос на колоната" на Диего де Силое.

Сводът на катедралата в Бургос е с формата на звезда и представлява финалният щрих на строителството й през 16 век. Особено интересни и импресиращи са страничните параклиси и олтара, които са завършени произведения на религиозното изкуство. Стените на храма са изрисувани с ценни стенописи и щедро украсени със скулптури.

Катедралата в Бургос е издигната на три нива, като в нея се влиза през два, украсени с религиозни фигури портала - южният Puerta del Sarmental и северния Puerta de la Coronería. Златното стълбище от 16 век е друг върхов момент във вътрешността на храма Дева Мария в Бургос.

4.3
Общо гласували: 6
5 4
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Атанас Стивасарев
Атанас Стивасарев
05.03.2012 16:28
Дълбок поклон пред архитектите на катедралата в Бургос.
0
0