Храмът Прово

12.02.2012
Храмът Прово

Храмът Прово (Provo) в Юта (Utah) е седемнадесетият храм, построен от Църквата на Исус Христос и на светиите от последните дни. Храмът Прово е разположен в град Прово, щата Юта. Той е построен по модерен дизайн с кула със заострен връх, който е близък по дизайн до храма Огдън (Ogden).

Храмът Прово се извисява сред планините и представлява спираща дъха гледка. Широката основа на храма е украсена с водни каскади и множество цветя, храсти и дървета.

Още през първите години на град Прово хълмът на североизток от центъра на града е бил известен като Храмовият хълм. Вместо храм била построена сградата Месър (Maeser) през 1911 година като част от университета Бригъм Янг (Brigham Young). Парцел от седемнадесет акра земя в подножието на каньона Рок (Rock) бил избран като място за строеж на храма Прово.

Първата копка за храма е направена през септември 1969 година, след което бързо започнало изграждането на сградата. Архитектът на храмовете Прово и Огдън – Емил Фетцър (Emil Fetzer), бил помолен да създаде функционален дизайн с ефективност, удобство и разумна цена като ключови фактори.

Храмът Прово в Юта

Храмът бил открит с официална церемония през 1972 година от църковния президент Джозеф Филдинг Смит (Joseph Fielding Smith). Освещаването на сградата било излъчено пред няколко големи аудитории в университета Брингъм Янг, както и в Мариот (Marriot) Център, в който има двадесет и две хиляди и седемстотин седящи места.

Храмът разполага с шест стаи за наредби и дванадесет запечатани стаи и се простира на обща разгъната площ от единадесет хиляди деветстотин двадесет и един квадратни метра. Тридесет и една години след завършването на храма кулата била увенчана със статуя на ангела Морони (Moroni).

Самата кула била променена от златна в бяла. Интериорът на храма включвал ескалатори в продължение на дълги години, но след това те били отстранени. Храмът Прово е един от най-заетите храмове сред храмовете на Църквата на Исус Христос и на светиите от последните дни. Поради местоположението си храмът се посещава от студенти, посещаващи и близката църква, собственост на университета Бригъм Янг. Храмът има много мисионери сред покровителите си, тъй като центърът за обучение на мисионери се намира от другата страна на улицата.

Дизайнът на фасадата на храма Прово се корени в библейски образи. Широката основа и тясната кула представляват облачен стълб и огнен стълб, които Господ използва, за да води израилтяните през пустинята. Външното покритие е от бял камък, стъклени панели, бронз, и позлатен алуминий.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати