Катедралата в Трир

03.01.2012
Катедралата в Трир

Катедралата в Трир (Тrier) се намира в Германия, тя носи името на Свети Петър. Тя е символ на града. Древният немски град пази надпис върху една от старите си къщи, който гласи: „Трир се е издигал 1300 години преди Рим, може да стои и още и да се радва на вечния свят”.

В епохата на ранното Средновековие Трир е бил един от най-процъфтяващите немски градове и по това време е построена катедралата – тя е най-старата от всички немски църкви. Над хиляда и петстотин години в нея се извършват църковни служби.

На пръв поглед катедралата в Трир не е от постройките, които спират дъха с красотата си. Но колкото повече човек се вглежда в асиметричното струпване на стени и кули, толкова по-голямо уважени изпитва към създателите на храма, които явно са искали да съединят елементите на античната архитектура с архитектурния стил, характерен за ранното християнство. Трирската катедрала е издигната върху основите на бившия дворец на императрица Елена (Helen), която е била майка на Константин Велики (Constantin The Great). По време на археологични разкопки тук са намерени много фрагменти от прекрасна древна живопис, която днес украсява различни музеи по света.

Някои фрагменти от постройката, създадена по времето на античността, са включени в сградата на катедралата. Трирската катедрала включва и части от раннохристиянска църква, която е издигната през 348 година, както и останки от римска базилика, строена през 385 година. Сградата на катедралата е заобиколена от строени по различно време и в различни архитектурни стилове постройки, от което храмът изглежда доста необичайно.

Трирската катедрала е ярък образец за романска архитектура. Очевидно е, че катедралата е могла да изпълнява ромята на убежище от врагове. Като цяло катедралата прилича на средновековен рицарски замък. Строгата фасада се оживява малко от полукръглите прозорци и малки галерии с арки, но най-вероятно тези арки не са били предназначени да украсяват храма, а са били място за стрелба от лък. Видът на крепост се завършва от две квадратни кули, които приличат малко на шатри. Порталите на катедралата са украсени само с няколко статуи, които са строги както и самата катедрала, тук няма нищо излишно и живописно.

Трирската Катедрала Свети Петър

Началото на строителството на катедралата е заложено през четиридесетте години на единадесети век, когато започва да се разширява съществуващата по онова време древна римска базилика. Двадесет години по-късно е завършена апсидата, а през двадесетте години на тринадесети век са направени каменните сводове. Кулите на катедралата са построени през единадесети век. През четиринадесети век южната кула на катедралата била надстроена с един етаж и била завършена в горната й част като шатра.

През седемнадесети век върху катедралата е поставен часовник. Северната кула на храма се е запазила без промени от момента на построяването й. През осемнадесети век трирските епископи стигнали до извода, че в катедралата липсват украси, и се опитали да го префасонират в бароков стил. По това време е изработен пищният резбован олтар и покритата с релефи олтарна преграда. Новите детайли в интериора са направени през първите години на двадесети век.

Органът, който се намира в катедралата, е поставен в храма през 1974 година. Среди реликвите на храма е туника, която е принадлежала на Исус Христос. Тя привлича много туристи и поклонници в храма. Тъй като тя е много стара, се демонстрира пред вярващите много рядко – веднъж на всеки тридесет години.

В катедралата се намират много гробници на трирски епископи и немски князе. В началото на двадесети век основите на катедралата сериозно пострадали от подземни води и възникнали сериозни опасения за съдбата на храма. За спасението на постройката постоянно се провеждат редица дейности.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати