Катедралата Сен Етиен в Бурж

09.05.2013
Катедралата Сен Етиен в Бурж

Град Бурж, разположен в сърцето на Франция е популяран сред туристите с богатата си история и с намиращата се в него великолепна готическа катедрала Сен Етиен, известна най-вече като Буржската катедрала (Bourges Cathedral). Тя се извисява над многобройните ренесансови и средновековни дворци и църкви и изпъква над останалите постройки със своята величествена готическа архитектура.

Катедралата Сен Етиен е построена като романска базилика през 11 в., посветена на Свети Петър. От нея остава запазена малката крипта, а всичко друго е построено в началото на 12 в. През трети век на мястото на сегашната катедрала е имало християнски културен център.

Строежът на катедралата в сегашния й вид е свързан с избухналите пожари в началото на 12 в. и с промяната на архитектурните стилове. През 1195 г. архиепископ Анри дьо Сюли подема инициатива опожареният християнски храм да бъде възстановен. Властващият през този период архитектурен стил е готика, което личи от всеки елемент на днешната катедрала. Макар и изградена с изключително проста конструкция, катедралата Сен Етиен се превръща в истински готически шедьовър.

Изграждането й продължава до края на 13 в. - време, през което се изпипват и оформят и най-малките детайли, за да може сградата да блесне с цялата си прелест. Има формата на базилика, с двойни коридори и двойни аркади.

Голяма роля в изграждането на катедралата Сен Етиен изиграва и наследникът на Сюли - архиепископ Гийон, който през 1199 г. поема от него щафетата. Поставя си за цел вътрешността на катедралата да е достатъчно показателна за християните, които да бъдат възпитавани чрез Светото писание, а езичниците да бъдат присламчени към Новата вяра.

Това личи от всички вътрешни декорации, фрески и стъклописи. Историците определят Буржката катедрала като символ на силата на християнството във Франция по време на средните векове.

Катедралата Сен Етиен, Бурж

Сред най-забележителните елементи на катедралата Сен Етиен е скулптурното изображение на Страшния съд, намиращо се на главния портал на западната фасада. Показаните реалистични сцени на обитателите на Ада, които изтезават неверниците, са изключителен пример за изобразителното изкуство през 13 в.

Тъй като катедралата няма напречен неф, едната й кула се сгромолясва през 1506 г. Остава другата кула, която е наричана "Нямата кула", защото няма изградена камбанария.

Макар и направени множество промени през вековете, автентичният стил на катедралата Сен Етиен се запазва и днес, както и в миналото, храмът е посещаван от хиляди вярващи и ценители на красотата.

Най-подходящият момент да посетите града и неговата вековна катедрала е по време на провежданото светлинно шоу в града, което се организира всяко лято. Отделете си достатъчно време, за да разгледате и другите забележителности в сърцето на Бурж. В списъка си включете Епископският дворец, Шато о'Мейан, Сансер и домът на Джордж Санд.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати