Джамията Хасан II (Mosque Hassan II)

20.01.2010

Казабланка е индустриалната и и икономическата столица на Мароко. Този космополитен град е разположен в западната част на страната, на брега на Атлантическия океан. Тъкмо там, на специална платформа, напомняща малък полуостров величествено стои Джамията Хасан II. Този мюсюлмански храм е вторият най-голям в света, след Масджид ал-Харам в Мека и Медина, а нейното минаре е абсолютен рекордьор по ръст - най-високото на земята.

В Казабланка няма кои знае какви исторически и архитектурни забележителности. Там ежедневието е забързано, като същевременно контрастът е ярко изразен. Удивително е как модерните млади високообразовани хора съсредоточено вървят по централните улици, а малко по встрани, около пазарите и малките старинни улички африканският привкус е навсякъде и във всичко. Сред този контрастен фон джамията „Хасан II“ сякаш стои безучастно, над всичко и всички.

Mosque Hassan 2

Храмът е дело на френския архитект Мишел Пинсо. Основите на джамията Хасан II са положени на 12 юли 1986 г., като е било запланувано тя да е абсолючтно готова до 60-тата годишнина на марокански крал Хасан II през 1989 г. Въпреки усилената работа, сградата не е била открита до 30 август 1993 година. За тези 9 години, в които Джамията Хасан II е напълно завършена по нея работят 2500 строителни работници и 10000 творци и майстори. Всички те дружно успяват да сътворят най-високото минаре в човешката история. То се извисява на цели 210 м, а погледът понякога не може да достигне самия му връх. С тези размери Джамията Хасан II се счита за най-високото религиозно съоръжение в света.

От върха й пада лазерен лъч с дължина 30 метра. Лъчът не е насочен произволно, а търси посоката към свещения град Мека. Този лъч се вижда от цели 35 км разстояние. Идеята за построяването на джамията осенява Хасан II в началото на 80-те години на миналия век, като първоначалните му грандиозни планове били тя да е нещо като бъде “Статуята на Свободата” за Северна Африка.

Днес Джамията Хасан II е една от малкото отворени за посещения от немюсюлмани, а освен самия храм в пределите на религиозния комплекс влизат библиотека, музей и религиозни училища. Кралят искал всичко, което ще бъде построено под негово наставление да е така, както е написано в корана. Ръководен от циата „тронът на Аллах се намира в близост до вода” той възлага на френски архитект задачата да проектира част от платформения под от стъкло, за да може поклониците да коленичат непосредствено над морските води. Останалата част от пода е от златист мрамор и зелен оникс. Покривът е подвижен, като е подпрян на 78 гранитни колони.

Джамията Хасан II е разположена върху площ от 20 000 кв. м е в състояние да побере наведнъж до 25 000 вярващи в главния си корпус. На площада пред храма могат да се съберат още 80 000 души.

Грандиозното съоръжение е открито през август 1993 г. и по непотвърдени данни възлиза на над $800 милиона. Голяма част от тази сума е събрана чрез обществени подписки и различни спонсорства. Днес, разхождайки се по основните, а и по-малките градски улици, в много магазини и заведения на Казабланка могат да се видят в златни рамки сертификатите, удостоверяващи тези дарения. Срещу 10-15 евро всеки следобед можете да влезете и дори да си направите снимки за спомен със собствените фотоапарати.

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати