Китай

Информация

  • Население1
  • СтолицаПекин
  • ВалутаЮан (CNY)
  • Телефонен код+86
  • Езиккитайски

Местоположение

Китай, с официално име Китайската народна република, е държава, разположена в Източна Азия. Огромната й площ се нарежда на четвърто място в света по големина след Русия, Канада и САЩ. Китай е най-многолюдната страна в света, наследник и на една от най-древните цивилизации и култури на Земята. Площта й е 9 596 960 кв.км, което е 6,5% от земната площ. От тях 9 326 410 кв.км са суша, а 270 550 кв.км е водна площ. 500 острова влизат в пределите на Китай. Необятната китайска територия граничи с: на север – с Русия и Монголия, на югозапад – с Афганистан, Пакистан, Непал, Бутан и Индия, на юг – с Мианмар, Лаос и Виетнам, на запад и северозапад – с Киргизстан, Казахстан, Таджикистан, на изток и югоизток има морски граници с Япония, Филипините, Малайзия, Бруней и Индонезия. Китайците имат много национални празници и фестивали, най-весел от които е празникът на фенерите. Тогава навсякъде може да видите украсени домове с различни по големина и форма фенери, както и пищни шествия с фойерверки, предвождани от огромен дракон. Китайската култура е толкова богата, че едва ли ще може да я проучите за години наред. Китайската кухня е популярна в цял свят

Градове в Китай

Столица на Китай е Пекин (Beijing), който с население от около 19,612,368 души е един от най-многолюдните градове в света. Пекин е една от четирите велики древни столици на Китай. По-голям обаче е град Шанхай (Shanghai) с рекордните 23,019,148 души население. След тях се нареждат Хонг КОнг (7,061,200). Други големи китайски градове са Чунцин, Сиан, Ухан и др. Китайската народна република се състои от 22 провинции, като Тайван се разглежда от правителството също като 23-та провинция. Освен това има 5 автономни региона, населени с пет големи малцинства, 4 града на централно подчинение и 2 специални административни района - Хонконг (Сянган) и Макао (Аомън), които се ползват със значителна самостоятелност. Гуанджоу (Guangzhou) е един от стожерите на китайския икономически прогрес. Известен с името си Кантон (Canton), град Гуанджоу е модерен метрополис в Югоизточен Китай, столицата и най-голям град на провинция Гуандун. Намира се на около 120 км северозападно от Хонконг, на северния ляв бряг в делтата на Перлената река (Pearl River). Град Сиан пък е от най-древните градове в Китай. Тук е намерена и известната Теракотена Армия.Гуйлин (Guilin) е невероятно красива местност в южната китайска провинция Гуанси. Едноименният град и околоностите му са една от най-посещаваните туристически дестинации в Китай. Лидзян (Lijiang) е малък старинен град, разположен в северозападния край на провинция Юнан (Yunnan).

Замъци в Китай

Великолепните дворци, замъци и павилиони, които са наследство на велики китайски династии, днес са сред емблемите на идентичността на Китай. Летният дворец в Пекин и прилежащият му парк, разположени на 15 километра северозападно от Пекин, се смята за най-запазения кралски парк в Китай. Този комплекс е символ на обединението между човека и природата и представят най-доброто от древната китайска архитектура. Забраненият град в Пекин е гордост на цялата китайска нация. В комплекса могат да се видят 114 здания с почти 10,000 стаи, съдържащи мебелировка и произведения на изкуството.

Забележителности в Китай

Огромното богатство на Китай в културно-историческо отношение е завещало такива забележителности като Великата китайска стена, Забраненият Град в Пекин (Forbidden City), Старинният град Пингяо и мн.др. Тези както и много други места в страната са част от наследството на ЮНЕСКО. Тибет, известен като "Покривът на света" е Хималайски район, който годишно привлича повече от 1 млн. души. Сред забележителностите на Китай спада и първият в света влак маглев (магнитна левитация) за граждански цели в Шанхай. Той минава между една от станциите на метрото и международно летище Пудън. Развива рекордна скорост от 501 км в час, а цената за него на обикновен двупосочен билет е едва 80 юана (около 12 долара). В китайската провинция Шандун на 30 юни откриха моста Дзяоджоу. Той е с дължина 42,5 километра, разпределен на осем автомобилни ленти и за момента е най-дългият морски мост в света според Гинес.

Езера в Китай

В Китай има и множество езера, чиято обща площ е около 80 000 км2, както и изкуствени водохранилища. Езерата също могат да бъдат разделени на външни и вътрешни. Към външните спадат богатите на водни продукти сладководни езера като Пуоянху, Дунтинху и Тайху. Към вътрешните се отнасят солените езера, най-голямото от които е Цинхай. Сред вътрешните езера има и много пресъхващи, като Лобнор и Дзюйен. Ледниците и вечните снегове също са част от континенталните води на Китай. Те са разположени в западните планински райони и заемат площ от 44 000 км2. Запасите от вода в тях се оценяват на 2300 млрд м3 и снабдяват много реки в Западен Китай с огромни количества вода.

Паркове в Китай

Сред красивите паркове на Китай, които съхраняват безценната природа на страната са е и този при планината Лушан. Национален парк Лушан от 1996 г. е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО и има статут на геопарк. Резерватът обхваща почти цялата територия на планината и включва около 100 върха на възраст около 2,5 милиона години. Намира се покрай езерото Поян (Poyang), на 36 км в южна посока от град Лиуянг (Jiujiang City), намиращ се в провинция Дзянси. Националният природен резерват Уолонг (Wolong National Park) е защитена територия, разположена в окръг Уънчуан (Wenchuan County) в провинция Сечуан (Sichuan Province) в Китай. Удобен транспорт има от град Чънду. Този парк смайва с красотата на природата си и разнообразието на животинския си свят. Над 1600 представители на пандата живеят тук.

Планини в Китай

Разнообразният релеф на Китай е съставен от 65% планинска или полупланинска земя. 18% от страната е заета от планини между 2000-5000 м височина, а тези над 5000 м са 19%. Планинските райони на Китай могат да бъдат разделени на пет категории, в зависимост от тяхното разположение и направление. Планинските вериги от запад на изток включват системите Тяншан – Иншан–Яншан, Кунлун–Цинлин –Дабъшан и планинската система Нанлин. Планинските вериги от север на юг, към които се отнасят Хъланъпан, Лиупанъпан и Хъндуаншан. Планински вериги от североизток на северозапад – Чанбайшан, Голям Хинган, Тайханшан и Уишан. Планински вериги от северозапад на югоизток – Цилянъпан и Алтай. Към дъгообразни планински вериги се отнасят Хималаите и Тайван. Между тези планини има множество плата, падини и равнини. Планината Хуангшан е световно известна със своята романтична красота и уникална природа. Хуангшан се намира в южната част на Провинция Анхуей в източната част на Китай. Не по-малко приказна е Планината Тайшан. От хилядолетия тя е била източник на вдъхновение за китайските художници и учени, като същевременно символизира древните китайски цивилизации и вярвания.

Реки в Китай

В Китай има множество реки, чиято обща дължина е 220 000 км. Те образуват вътрешни и външни системи. Вътрешните реки са Яндзъ, Хуанхъ, Хъйлундзян, Джудзян, Ланцандзян, Нудзян и Ялуцангпо. Те се вливат в Тихия, Индийския и Северния ледовит океан и общата им водосборна площ обхваща около 64% от територията на страната. Вътрешните реки, чийто брой не е голям, са значително отдалечени една от друга. Те се вливат в езера във вътрешността или се губят в пустини и солници. Тяхната водосборна площ е около 36% от територията на страната. Река Яндзъ (Chang Jiang River) е най-дългата река на територията на Китай и Азия. Река Яндзъ достига рекордната дължина от 6300 километра. Тя е третата по големина река след Амазонка и Нил.

Пещери в Китай

Пещерите на Могао - Пещерите на хилядата Буди, са уникален и популярен скален комплекс, който може да се види недалеч от Дунхуан (Dunhuang) в провинция Гансу. Пещерите са красиви образци на будисткото изкуство, разпоожени в източното подножие на връх Мингша (Mingsha), на 25 км югоизточно от провинциалното седалище. На 50 000 кв. м се разгрщат рисунки и надписи, изобразяващи различни теми. Прекрасно изсечени каменни пещери са Лунмен, които се намират в южното предградие на град Луоян, на около 12,5 километра, в провинция Хънан, Централен Китай. Датират от 5 век. Подобни на тях са каменните пещери Юйнганв в провинция Шенси и скулптурното изкуство в провинция Съчуан. Мащабът на пещерите в Шанси е огромен, като височината на най-голямата статуя е 17 м, а на най-малката е едва няколко см.

Църкви в Китай

Град Луоян е един от най-древните градове на Китай и като такъв, тук първи се развива будизмът. Тук е създаден първият храм на будизма в страната, т.е. храмът Беймасъ. В Китай храмовете са най-различни, но храмът Беймасъ е един от най-известните и почитаните, защото заема специфично място в историческото развитие на китайския будизъм. Храмът Байма е построен по време на династията Хан и представлява голям четириъгълник, простиращ се на 40 кв.км. Друг известен храм е Шюан Кон, построен в планината Хъншан, в провинция Шанси. Храмът е построен върху скала и е известен с дървената си структура. Планината У Тай се намира в провинция Шанси и е свещено място на Будизма. На планината са запазени 58 древни будистки сгради, от тях най-известните са храма Нанчан и Фуогуан. Храмът Нанчан е най-древният дървен храм в Китай, а строителството на храма Фуогуан обединява различни архитектурни стилове в страната. Храмът, резиденцията и паркът на Конфуций се намират в родния край на великия философ-град Чюфу, провинция Шандун, източен Китай.

Манастири в Китай

Манастирският комплекс и дворецът Потала е разположен на склона на северно-западната планина зад Лхаса, столицата на Тибет Потала стои при най-голяма надморска височина и представлява най-големият архитектурен комплекс във форма на крепост в света. Дворецът заема над 20 квадратни километра и има повече от 20 главни холи. В Китай се намира и популярният дзенбудистки манастир Шаолин. Построен през 5 век, Шаолин се намира в свещената за даосите планина Суншан, близо до град Дънфън, недалече от древната китайска столица Лоян в провинция Хънан. Днес тук живеят около 60 избрани монаси, които се занимават с медитация, бойни изкуства или поддръжка на комплекса.

Водопади в Китай

Красивите водопади в Китай са толкова много, че едва ли ще в възможно да се изброят. Хуангуошу (Huangguoshu Waterfall) е най-големия водопади на Китай, със 77,8 м височина и 101 м ширина. Около водопада Хуангуошу се намират още 18 красиви природни образувания. След него се нарежда водопадът Хуко(Hukou Waterfall), който е най-големият на река Хуан Хъ (Huang He) или Жълта река. В ТОП 10 на най-възхитителните водопади в Китай влизат Юнлианджуй (Yinlianzhui Waterfall), разположен на около 7 км от първенеца Хуангуошу. Чангбей е висок 68 м и се намира в планината Байтау (Baitou Mountain) във веригата Чангбей (Changbai Mountains). Детиан е най-широкият водопад на територията на Азия и вторият най-голям транснационален водопад. Природният феномен Детиан е разположен в рамките на република Китай, на около 40 кмот южната граница с Виетнам.