Pochivka.com»Либия

Либия

Информация

  • Население5670688
  • СтолицаТриполи
  • ВалутаДинар (LYD)
  • Телефонен код+218
  • Езикарабски

Местоположение

Великата социалистическа Либийско-Арабска народна Джамахирия или Либия е държава в Северна Африка с площ от 1759541 кв.км. Либия граничи със Средиземно море на север, Египет на изток, Судан на югоизток, Чад и Нигер на юг, и Алжир и Тунис на запад. Либия е рядко населена страна, чиято икономика разчита изцяло на големите нефтени запаси. В тясната и заблатена крайбрежна низина живее по-голямата част от населението на страната. Великата пустиня Сахара, която покрива повече от 90 % от територията на страната. Либия има просторен излаз на Средиземно море, което оформя най-големият средиземноморски залив на Африка - Сидра. С дължина 1 770 km либийския бряг е най-голям от всички страни, които граничат със Средиземноморе. Либия е страна със строги закони - за жените има изисквания в облеклото, а алкохолът е абсолютно забранен навсякъде. Влизането в Либия може би е най-сложната част от пътуването, особено за американците. Притежателите на американски паспорти не могат да кандидатстват за туристическа виза в САЩ и трябва да изпращат молбите си в либийско посолство в друга страна, например в Канада. Либия не издава и визи на хора, в чиито паспорти пише, че са посещавали Израел. Местните либийци представляват смесица между берберите и по-късно дошлите араби. Либийците обаче са гостоприемни, често гледат с любопитство и се обръщат към западняците с приятелско “здрасти”. А забележителностите, природни или създадени от човека, са наистина впечатляващи.
Либия е рядко населена страна, като повече от половината население живее в градовете, като е концентрирано най-вече в двата най-големи града Триполи и Бенгази (Benghazi). Столицата Триполи е с населени около 1.5 млн. ж. Освен Бенгази (800 хил. ж.), други по-големи градове са Ел Бейда (Bayda) (150 хил. ж.), Мисрата (Misrata) и Гарян (Gharyan) и този до древния град Кирена - Шахат (Shahhat). Номади и полуномади са около 10 %, а 90 % от населението на страната живеят в крайбрежните райони. Административно деление - 10 мухафази (губернии).
Една от най-големите забележителности на либийското селище е едноименният замък Библос (Castle at Byblos). Той е разположен в район на непрекъснати археологически разкопки, в непосредствена близост до пристанището. Освен средновековния Библос още три исторически обекта представляват огромен интерес от страна на туристи и археолози. Това са египетските храмове, най-старият от които датира от 4-тото хилядолетие, финикийския кралски некропол, както и римския амфитеатър. Ajdabiyah Fortress Palace е друг потънал в руини замък в Либия, който е издигнат през 10 век.
Сред забележителностите на Сахара е малкият град-оазис Гадамес, който е една от най-важните спирки на древните търговски пътища в Сахара. Древногръцкият град Кирена (Cyrene) се намира в североизточната част на Либия. Руините му са непокътнати и гледат към девствения средиземноморски бряг. Комплексът е уникален по своята същност, а тук се намира и Храмът на Зевс. На северозападния бряг, на около 120 километра източно от Триполи, се намира Лептис Магна (Leptis Magna) - един от най-значителните градове от Римската империя и един от петте либийски обекта в Списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. В добре запазения старинен град от варовик се извисяват колони и арки, храмове, театър и терми. Лептис Магна е един от малкото изцяло запазени римски градове в света и сред най-привлекателните туристически дестинации в Либия. Триполи е доста интересен град, който си струва да се разгледа. На запад от него могат да се видят останките от Римски театър, част от Сабрата (Sabratha), който е великолепен античен град. Старият град на Триполи е важен туристически център за страната.
На юг в Либия се намира планинската верига Джебел Акакус, дом на местното племе туареги и на праисторическо каменно изкуство, което датира отпреди 12 000 години. Близо до границата с Чад се намират разклоненията на вулканското плато Тибести. Тук е и най-високата точка на Либия, с височина 2 286 м - връх Бетте.В източната част на Либия и в Египет, до река Нил, се разпростира Либийската пустиня.
През Либия преминава река Нигер.
В местността Тадрат Акакус (Tadrart Acacus) в либийската част на Сахар са запазени много интересни праистоирчески рисунки.
Сред интересните храмове на Либия е джамията Атик (Atiq Mosque) в Авила (Awjila), която е най-старата джамия в рамките на пустинята Сахара. В столицата Триполи и в другите по-големи либийски градове ще откриете великолепни със своята архитектура фжамии. С по-малки размери от Гелямата джамия в Триполи е джамията Сиди Абдул (Sidi Abdul Wahab Mosque).